Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V. [ Dan ]

23. 07. 2024. 19:01 >> 19:11

Detalji istrage "general"

SDT: Mandić i Vulević preko "SKY" vodili intenzivnu komunikaciju o švercu droge

Damir Mandić i Vuk Vulević, koji su obuhvaćeni akcijom "general", vodili su inetenzivnu komunikaciju o švercu droge preko kriptovane "SKY" aplikacije, to proizilazi iz tužilačkih spisa saznaje portal Dan.

Kako portal Dan saznaje od više izvora bliskih istrazi, SDT posjeduje veći broj poruka među kojima su i one za koje sumnja da su ih slali Mandić i Vulević a koje se odnose, između ostalog, na šverc doge.

Pored ostalih lica koja su osumnjičena da su članovi ove kriminalne organizacije, oni su komunicirali i sa osumnjičenim Ivanom Delićem.

"Da su okrivljeni Ulić Vaso, Drešaj Leon, Drešaj Viktor, Pavličić Veselin, Delić Ivan, Mandić Damir, Vulević Vuk, Pavličević Dragani Božović Mileta, Božović Radule, Boćović Milo, Lambulić Vjekoslav, Miranović Petar i Čoković Matić Vukan osnovano sumnjivi da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl.300 st. 1 u vezi čl.23 Krivičnog zakonika Cme Gore, koje je opisano pod tačkom II ovog rješenja, proizilazi iz podataka i dokaza koji su prikupljeni u postupku izviđaja, a naročito iz materijala koji proizilazi iz kriptovane SKY ECC aplikacije, podataka i dokaza koji proizilaze iz kriptovane aplikacije ANOM, te rezultata dobijenih primjenom mjera tajnog nadzora shodno naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, te na osnovu zapisnika o pretresu stanova, potvrdi o privremeno oduzetim predmetima i drugi dokazi koji su prikupljeni u postupku izviđaja", dio je navoda iz tužilačke istrage.

Prema tvrdanjam SDT-a, osnovana sumnja da je "okr. Damir Mandić kao saizvršilac izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga proizilazi i iz dokaza i podataka prikupljenih u postupku izviđaja, a naročito iz Sky Ecc komunikacije ostvarene u chatu br.26 sa NN licem koje koristi PIN 71E5CN, koja započinje 03.12.2020.godine "večeras pišem ovome za kengure jer mi rekoše bio je na put stiće večeras. Jer vidim poruke mu ne stizu", kojem licu prosleđuje screenshot poruke koju je sa svog nick name-a proslijedio "a pita me drug oće bit mjesta za još jedan kad bude kretao" i odgovor okr. Pavličić Veselina koji koristi nick name AC/DC "biće, ja idem do njega iduće nedelje ok".

U daljim navodima o potvrđivanju sumnje u odnosu na Damira Madića SDT, između ostalog navodi, da "potom porukama od 14.12.2020. godine obavještava NN lice da se održava sastanak okr. Ulić Vasa sa "berancem", kojem objašnjava: "danas su na ručak Beranac i ovaj za kengure. Da detaljišu sve. Ako bude sve ok rece beranac da oce da stavi jos jedan" "jer je bio dogivor kad se utovari i krene brod da se pare daju", "palo je al su pare vracene jer nije stigla roba do broda", "pa sad da jos jednom prodju", "ovaj kaze tezi ste vi za 56000 no ovi za 2 miliona".

SDT smatra da iz ovih, ali i drugih komunikacija do koje je istraga došla u sklopu akcije "general", " jasno proizilazi zaključak da je okr. Damir Mandić kao saizvršilac učestvovao u prenošenju opojne droge kokain u kojoj je imao udio u količini u protivvrijednosti od 56.000 eura".

Takođe, Spcijalno državno tužilaštvo, između ostalog, navodi da da je "Vulević Vuk osnovano sumnjiv da je kao saizvršilac izvršio krivično djelo iz čl.300 KZ CG, koje je opisano pod tačkom III dispozitiva Naredbe o sprovođenju istrage, proizilazi iz podataka i dokaza prikupljenih u postupku izviđaja, a naročito komunikacije ostvarene preko Sky Ecc aplikacije koja je sadržana u chatu 7 između okr. Vulević Vuka i okr.Mandić Damira koji koristi SKY ECC PIN M9DA8V.

"Kada okr.Mandić u poruci od 08.02.2020.godine obavještava okr. Vulević Vuka sledeće: "sravio bi oni dvojica mojih sto su dolazili na saucesce jedan kom. Snasli bi se za pare", "pa nek stave", a okr. Vulević Vuk odgovara "kad ima mjesta", "oces ti vise sravljat"", navodi su iz istrage.

Tužilaštvo dalje precizira da 25.12.2020.godine "okr. Damir Mandić, koji u ovoj kriptovanoj aplikaciji ima nick name "Dackman" okrivljenom Vulević Vuku prosleđuje screenshot poruke koje je ostvario sa okr. Pavličić Veselinom, koji ima nick name AC/DC "DACMAN: "Ima li sto drugo" AC/DC:"A sta je ovo tamo desno AC/DC: Pa sad se radi da se priprema ono nase": "AC/DC Sta cemo, da se krene u sledeci mjesec: AC/DC: "A jbg nama je vazda tako, sa puno znoja: "DACMAN: "Da bude samp: AC/DC": "Uglavnom sad je sve do nasih ljudi, i sve su sad medju nama: "DACMAN: "O da se zavrti kos jednom jace AC/DC: "A to je sad top: "DACMAN: "Oce li bit prostora sto te psiho pita: "AC/DC": "Sve je sad nase"AC/DC,: "Nema tu vise ono, ko je sta je": AC/DC,: "Oce bice za toliko, a moram do njega opet da ga vidim".

"Kao i tekstualnu poruku "za kengure treba da ide posle praznika tako kazu da se sve skockalo", pa mu kao potvrdu prednjih navoda šalje screen shot poruke koju je ostvario sa okr. Delić Ivanom koji u okviru ove aplikacije ima nick name Duran Duran "duran duran", "kako si brate", "bio sam juce oko kng sve je utanaceno i sve zavrseno i brzo ide prica", dio je navoda iz istrage.

SDT navodi da u nastavku komunikacije od 08.02.2021.g. "okr. Vulević Vuk objašnjava okrivljenom Mandić Damiru da je Duran Duran novi nick name okr. Delić Ivana, čiji je prethodni nick name bio "Putin", pa nakon što okrivljeni Vulević Vuk pita okr. Mandića, "sta bi sa Australiap", okrivljeni Mandić odgovara "evo vele samo sto nihe", "svaki dan pisem", "stiglo", "il krenulo", a okrivljeni Vulević Vuk mu odgovara "nije ni krenulo", "no sve je om sve nasi ljudi".

U nastavku komunikacije, prema tvrdnjama tužilaštva, od istog dana okrivljeni Damir Mandić šalje i screenshot fotografije poruke koju je ostvario sa Delić Ivanom koji koristi nick name Duran Duran:"jos dvijje seme neke guram brate pa cemo da vidimo sad sta nam bog da".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније