Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Duška Pejović, TVCG

20. 07. 2024. 19:39 >> 19:39
1
Čitaj mi:

vukas radonjić

Nezadovoljni rezultatima u procesuiranju ratnih zločina, nova strategija obećava

Specijalno državno tužilaštvo nije zadovoljno rezultatima u procesuiranju ratnih zločina, ali će se donošenjem nove strategije za istraživanje ratnih zločina, i korišćenjem dokaza iz Haga pred domaćim sudovima, ojačati proaktivan pristup tužilaštva. To je za Televiziju Crne Gore izjavio specijalni tužilac Vukas Radonjić.

U prvoj polovini ove godine Specijalno državno tužilaštvo radilo je na sedam krivičnih predmeta ratnih zločina od kojih je u predmetu protiv Milivoja Katnića donijeta naredba o sprovođenju istrage, dok je protiv Zorana Gašovića podignuta optužnica.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima iako vidi pozitivne pomake.

"Rezultati su takvi da nas ne zadovoljavaju, mi uvijek želimo više. Činjenica je da smo u prethodnom periodu postigli neke značajne rezultate i to u nekom kratkom periodu koji možda pokazuju upravo tu našu volju. Kroz naš rad, kroz saradnju sa Rezidualnim mehanizmom, kroz saradnju sa pravosudnim organima susjednih zemalja, nadam se da ćemo postići određene rezultate i da će ti rezultati biti prepoznati", navodi Radonjić.

Izmjene Zakonika o krivičnom postupku koje predviđaju da se dokazi iz Haga mogu koristiti pred domaćim sudovima, kao i nova Strategija za istraživanje ratnih zločina do 2027. uticaće na jačanje kontinuiranog i proaktivnog pristupa tužilaštva u predmetima ratnih zločina, ističe Radonjić. Ukazuje i na važnost saradnje s Mehanizmom.

"Dogovoreno je i to da istražitelji Mehanizma prenesu odredjena svoja praktična iskustva i znanja načina rada na odredjenim predmetima radi prikupljanja dokaza i identifikacije svjedoka i žrtava. Svakako to podrazumijeva i tješnju saradnju u smislu formiranja nekih zajedničkih prije svega radnih a možda i istražnih timova koji će eventualno dovesti do krivičnog gonjenja odnosno do formiranja drugih krivičnih predmeta", ističe Radonjić. 

Upitan da li će SDT preispitati stare predmete ratnih zločina Kaludjerski laz, Morinj, Deportaciju i Bukovicu, Radonjić podsjeća da su sudske odluke u tim predmetima pravosnažne.

"Ali krivična djela kao krivična djela. Ako postoji osnov sumnje ili osnovana sumnja da su učinjena, obaveza SDT-a je da nastavi dalje prikupljanje dokaza ne za lica koja je sud oslobodio, nego eventualno za druga lica koja mogu biti učinioci. To će se svakako uraditi i na bazi drugih dokaza koji sada stoje na raspolaganju SDT-u", smatra on. 

Vukas Radonjić otkriva da je SDT formiralo krivični predmet na osnovu dosijea koji je Mehanizam dostavio Crnoj Gori još 2020. a u kojem se više od 15 osoba sumnjiče za ratne zločine na području Foče, izmedju ostalog za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Nije želio da navodi pojedinosti u predmetu protiv Milivoja Katnića napominjući da je postupak u ranoj fazi.

Radonjić navodi da su dokaze protiv Katnića, osim iz baze Mehanizma, dobili od nadležnih hrvatskih pravosudnih organa, ali nije imao informaciju o tome da li je hrvatsko tužilaštvo ikada obuhvatilo Katnića nekom istragom za ratne zločine na dubrovačkom ratištu, i da li je naše tužilaštvo to provjerilo sa hrvatskim kolegama.

"Ako nismo to provjerili, jer nijesam u saznanju jesmo li to provjerili, ali ako nijesmo, to je naša obaveza da provjerimo prije donošenja konačne odluke", kazao je Radonjić za TVCG. 

Radonjić je pozvao sve građane i građanke da se obrate SDT-u ukoliko imaju saznanja koja mogu biti korisna za otkrivanje ratnih zločina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније