Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

20. 07. 2024. 13:32 >> 13:46
Čitaj mi:

MEĐUNARODNA ISTRAGA

Ulića zbog šverca 900 kg kokaina pominjali prije tri godine

Osumnjičeni za krijumčarenje Vaso Ulić, koji je nedavno uhapšen u akciji "General" još 2021. godine dovođen je u vezu sa Mustafom Baluhom koji je tada potraživan zbog šverca 900 kg kokaina. Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je u saopštenju povodom akcije "General" navelo da se Ulićevoj grupi na teret stavlja i šverc 900 kg kokaina prema Australiji 2021. godine. Da li je riječ o istoj pošiljci, još nije jasno.

Ulić je godinama na meti policije u Australiji, mada je on uvijek odbacivao sve optužbe za šverc droge. Baluh je uhapšen krajem 2021. godine zbog optužbi za međunarodnu trgovinu kokainom. 

"Poznato je da je Baluh dobro povezan sa inostranstvom i navodno je povezan sa bivšim australijskim narko-baronom Vasom Ulićem", pisao je u oktobru 2021. godine australijski list Daily Telegraph.

Zbog šverca čak 2,5 tona kokaina crnogorska policija uhapsila je devet osoba među kojima su i poznati osumnjičeni crnogorski narko-bos Vaso Ulić, kao i Viktor Drešaj – jedan od osumnjičenih vođa kriminalne grupe Drešaj iz Tuzi.

U Višem sudu u Podgorici završeno je saslušanje uhapšenih koji se, kako je saopštio tužilac Vukas Radonjić, terete da su brodovima švercovali velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

Posljednjih godina kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana sve više se okreću švercu kokaina u Australiju, jer su prihodi od prodaje tamo znatno veći nego na evropskim tržištima, tvrdi Europol u izvještaju, prenosi KRIK. 

Droga iz Kolumbije, Ekvadora i Brazila najprije se transportuje do južne Evrope i Afrike, da bi poslije pretovara bila poslata ka Australiji.

„Ako kilogram kokaina košta nekoliko hiljada eura u zemljama odakle je, cijena može premašiti 100.000 evra na australijskom crnom tržištu“, navodi Europol.

Jedna od najvećih akcija hapšenja posljednjih godina u Crnoj Gori, kodnog imena „General“, sprovedena je u saradnji sa Europolom, Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika – DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom – AFP.

Tokom pretresa nekretnina članova grupe u Crnoj Gori policija je zaplijenila 22 komada vatrenog oružja, 15 vozila, skupe satove i novac.

Osim Ulića i i Drešaja, uhapšeni su i Ulićev sin Nikola, Petar Miranović, Vukan Čoković, Mileta Božović, Radomir Dobriša, Marinko Prelević i Veselin Pavličić. U bjekstvu je vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer, koji je osumnjičen da je zajedno sa Ulićem organizovao ovu kriminalnu grupu.

Policija i dalje traga i za Leonom Drešajem, bratom uhapšenog Viktora, Budvaninom Ivanom Delićem i Vukom Vulevićem iz Berana.

Zbog međunarodnog šverca droge, Vaso Ulić je već jednom osuđen na dvije godine zatvora nakon što se 2019. godine nagodio sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom i priznao da je bio na čelu organizacije koja je prošvercovala više od 200 kilograma droge u Australiju, pisao je KRIK.

Ulić je blizak prijatelj poznatog srpskog kriminalca Milana Zarubice koji je više puta osuđivan zbog proizvodnje droge, a prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal Zarubica je amfetamin prodavao i Uliću.

Zarubica se tada branio da je sa Ulićem porodični prijatelj, kao i da flaše vina koje je poslao Uliću preko prijatelja iz Australije nisu uzorci droge, kako je tužilaštvo tvrdilo, već arhivsko manastirsko vino. Uliću ga je pokonio kao ljubitelju dobrog vina, jer se bavio uzgojem vinove loze.

Protiv Zvicera, vođe kavačkog klana koji se već godinama nalazi u bjekstvu, podignuto je nekoliko optužnica u Srbiji i Crnoj Gori zbog šverca droge, ali i teških ubistva.

Jedna od optužnica ga tereti da je zajedno sa Nikolom Vušovićem, vođom “vračaraca”, planirao da otruju cijanidom saradnika Strahinju Savića koji je u pritvoru i to iz straha da bi Savić mogao da postane saradnik tužilaštva.

Zvicer u Srbiji već ima jednu presudu. Osuđen je u odsustvu na dvije i po godine zatvora zbog posjedovanja lažnog pasoša.

U Crnoj Gori se protiv Zvicera vodi više postupaka, a zajedno sa Slobodanom Kašćelanom se nalazi na optužnici protiv grupe kojoj se sudi za ubistvo, šverc droge i pranje novca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније