Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Portal RTCG ]

20. 07. 2024. 07:04 >> 09:54
Čitaj mi:

akcija "general" i obavještajne agencije

Kriminalci odavno pod budnim okom tajnih službi

Međunarodna akcija "General", koja je sprovedena i na teritoriji Crne Gore, samo je potvrdila od ranije poznatu činjenicu da su brojne obavještajne agencije ukrstile su rad na prostoru Balkana, odnosno zemalja bivše Jugoslavije, pa i Crne Gore.

Sagovornik Portala RTCG kaže da su još i deceniju i po ili više unazad Nasera Keljmendija, braću Osmani - Baškima, Burima i Ćazima zvanog Feliks, pratile čak desetak evropskih i američkih obavještajnih službi.

"Na temelju informacija prikupljenih na taj način Burimu Osmaniju je u Španiji dokazano pranje novca“, priča naš sagovornik.

On tvrdi da je na osnovu prikupljenih podataka od obavještajnih agencija dokazano da je vođa klana Osmani, Feliks, bio ’na vezi’ sa direktorom sigurnosne obavještajne agencije Hrvatske (SOA) i kasnije ministrom unutrašnjih poslova te zemlje Tomislavom Karamarkom.

"Obavještajnim radom registrovani su kontakti i braće Osmani sa šefom obezbjeđenja Iva Sanadera, majorom Antom Bralićem. Sve to govori koliko su kriminalci duboko ušli u sferu politike i policije“,  kaže ovaj sagovornik.

Keljmendija su, prema njegovim riječima, najviše pratili bosanska Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), DEA i Federalni istražni biro (FBI). 

"Praćen je putem telefona, ali i preko takozvanih skrivenih istražitelja. Agenti američke Agencije za borbu protiv droge (DEA) i Federalnog istražnog biroa bili su dugo na terenu na našim prostorima. Rezultat toga je bila akcija ’balkanski ratnik’, kaže naš sagovornik.

Od desetak službi iz američke obavještajne zajednice, na Balkanu su najprisutnije CIA, DEA i FBI. U američkoj obavještajnoj zajednici zaposleno je oko 150 hiljada. Rukovodilac svih obavještajnih službi u SAD je director CIA, koga imenuje predsjednik države.

Centralnoj obavještajnoj agenciji je još od 1949. godine, samo dvije godine nakon formiranja, dozvoljena neposredna obavještajna i kontraobavještajna aktivnost u inostranstvu.

Kao član američke obavještajne porodice FBI posjeduje banku podataka za dvjesta miliona ljudi i otiske prstiju čak sto miliona ljudi.

Na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova veoma je prisutan njemački obavještajno bezbjednosni sistem, a Velika Britanija takođe djeluje preko više obavještajnih službi.

Francuska ima četiri obavještajne službe koje su bile uključene još početkom dvijehiljaditih godina u praćenje vođa kriminalnih klanova sa Balkana.

Na prostorima bivše Jugoslavije najviše obavještajnih službi ima Hrvatska, čak šest. Srbija ima tri, a Crna Gora  jednu - ANB. U regionu je jaka i albanska Sigurimi.

Ipak, obavještajne službe iz regiona po tehnologiji koju koriste nijesu ni primaći poznatim svjetskim obavještajnim službama. Inostrane službe koriste nasjavremenije urađeje.

Tako je u Vikipediji ostalo zapisano da je čečenski vođa i predsjednik Čečenske republike Ičkerije Džohar Dudajev “ubijen 1996. godine pomoću dva laserski navođena projektila dok se služio satelitskim telefonom.

Njegov telefonski poziv je presretnut iz aviona, a smatra se da takva triangulacija ne bi bila moguća bez satelita. 

“Svjetske obavještajne agencije  imaju najmodernije tehnike praćenja. Tehnologija je u tom pravcu otišla veoma daleko. Ta tehnologija je veoma skupa i ne posjeduje je ni jedna služba iz našeg regiona. Možete onda misliti kakve oni imaju mogućnosti da prate koga kod hoće, pa i kriminalce sa naših prostora, i kakve sve informacije imaju o bilo kome, i koliko unazad, što je pokazala i akcija General”, zaključio je sagovornik Portala RTCG.

Osumnjičenima u akciji “General”, koji su juče privedeni na saslušanje kod sudije za istragu određen je pritvor od 30 dana. Pritvor je određen onima koji su uhapšeni a koji se nisu po nekom drugom djelu nalazili u zatvoru i onima koji su u bjekstvu.

Osumnjičeni koji se već nalaze u zatvoru na osnovu drugih istraga i postupaka biće saslušani kada im istekne već postojeći pritvor. 

Podsjećamo, istražni organi su kao organizatore kriminalne organizacije označili Vasa Ulića i Radoja Zvicera, a njeni članovi su Dragan Pavlićević, Nikola Ulić, Leon Drešaj, Viktor Drešaj, Veselin Pavličić, Ivan Delić, Damir Mandić, Vuk Vulević, Radomir Dobriša, Radule Božović, Mileta Božović, Milo Božović, Vjekoslav Lambulić, Petar Miranović, Radovan Pantović, Marinko Prelević i Čoković Vukan (Vinetu).

U međunarodnoj akciji “General”, po nalogu SDT, pripadnici SPO uhapsili su devet lica, a podnijeli krivičnu prijavu protiv 19 lica zbog sumnje da su krijumčarili 2,5 tona kokaina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније