Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

16. 07. 2024. 06:30 >> 06:30

SESTRA STRADALOG POLICAJCA za portal

Ubistvo Šćekića: Neprihvatljivo da sudski postupak traje dvije decenije

Od ubistva istaknutog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića 30. avgusta ove godine navršiće se 19. godina, a nadležni u Crnoj Gori još nijesu dali konačan odgovor na pitanje ko je odgovoran za taj zločin. Sudski postupak i dalje traje, a novi pretresi zakazani su za 18. jul, 30. septembar i oktobar.

Sestra pokojnog Slavoljuba, Slavica Šćekić, kazala je za Portal RTCG da joj imajući u vidu unaprijed zakazane pretrese, preostaje samo da se nada da će ponovljeni sudski postupak biti okončan u zakonom predviđenom roku - tri godine od početka ponovljenog sudskog postupka.

Preostaje joj, kaže, i da se nada da će presuda biti osuđujuća i da će optuženima biti izrečene maksimalne kazne zatvora. Ukoliko ne bude tako, Šćekić kaže da je pitanje kakva poruka će se poslati, te da će to značiti da su u Crnoj Gori dozvoljena ubistva policajaca. 

"30. avgusta se navršava 19 godina, od ubistva moga brata Slavoljuba i još uvijek imamo samo optužene, nemamo osuđene za zločin koji su oni počinili. 2019.godine, Ustavni sud Crne Gore, ukinuo je presudu i vratio na ponovno suđenje. Međutim, sve do 2022. godine, nije se znalo pred kojim sudom treba da se vodi ponovljeni sudski postupak. I konačno, 2022. godine, odlučeno je da se vodi pred Apelacionim sudom Crne Gore. Sada je u fazi dokaznog postupka. Vijeće Apelacionog suda, zakazalo je pretrese za sledeće termine i to: 18 jul, 30 septembar, 09,16, 23 i 30 oktobar", kazala je Šćekić. 

Podsjeća da je sudski postupak za ubistvo njenog brata prošao faze osuđujućih i ukidajućih presuda - promijenjeno je više sudskih vijeća, i državnih tužilaca.

"Nakon svega viđenog i doživljenog, meni je neshvatljivo, istovremeno i neprihvatljivo to, da sudski postupak za ubistvo visokog policijskog funkcionera traje dvije decenije. Neshvatljivo i neprihvatljivo mi je da institucije sistema ništa nisu preduzimale, da se sudski postupak okonča u razumnom roku i pravedno. Pravosuđe, istovremeno i država Crna Gora, zatajili su u slučaju ubistva moga brata Slavoljuba. Nisu pokazali ni minimum interesovanja za slučaj ubistva policajca, koji je izgubio život dok je hrabro i pošteno po policijskom kodeksu obavljao svoj posao braneći od mafije građane i državu", navodi Šćekić.

Poručuje da Crna Gora nije pokazala da je imala pravosuđe, u pravom smislu te riječi.

"Jer, da je imala, sudski postupak protiv četvorice optuženih za ubistvo moga brata Slavoljuba, bio bi okončan, najkasnije do 2012. godine. Osim toga, da je Crna Gora imala pravosuđe u pravom smislu te riječi, do sada bi već bili privedeni licu pravde, ali i osuđeni na maksimalne kazne zatvora, preostali učesnici ubistva, (nalogodavac i logistika iz ANB-a)", kazala je Šćekić za Portal RTCG.

Ne isključuje mogućnost da Europol ili neke druge međunarodne policijske strukture daju doprinos u rasvjetljavanju ovog ubistva. Nadu daje i to što je Europol prošle godine crnogorskoj policiji i tužilaštvu dostavio podatke o nekim kriminalnim klanovima u Crnoj Gori.

"Tako da vjerujem da bi Europol mogao da pomogne i u slučaju ubistva moga brata Slavoljuba. Samo je potrebno, da ta inicijativa u vidu zahtjeva, potekne od strane naše policije i tužilaštva. Vjerujem da bi nakon toga, Europol pribavio i dostavio podatake o preostalim učesnicima ubistva, nalogodavca i dvojice iz ANB-a, koji su bili logistika optuženima za ubistvo moga brata Slavoljuba", smatra ona. 

Sestra ubijenog policijskog funkcionera saslušana je ranije u Višem državnom tužilaštvu nakon izjave da je na stolu njenog pokojnog brata vidjela dokument koji govori o učešću Vuka Vulevića u ubistvu Duška Jovanovića. 

Ona je za Portal RTCG tada kazala da je na stolu njenog brata vidjela policijski dokument gdje je bilo navedeno da je Vuk Vulević pucao sa zadnjeg sjedišta, naslonivši desnu ruku na rame Muše Osmanagića, koji je sjedio na mjestu suvozača, "da mu ruka ne zadrhti i tako je pucao i ubio Duška Jovanovića." Šćekić je tada kazala i da je njen pokojni brat otkrio ko je ubio Duška Jovanovića, te da nije isključeno da ga je to koštalo života.

"Da, tačno je, nedavno sam u VDT-u saslušana, vezano za istragu o ubistvu Duška Jovanovića. Iznijela sam neka svoja saznanja vezano za taj slučaj. I voljela bih da se nakon mog saslušanja, dese neki pomaci u rasvjetljavanju tog ubistva. Ali, da li će zaista doći do nekog pomaka, ostaje da se vidi", zaključila je Šćekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније