Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J.

12. 07. 2024. 13:41 >> 13:52
1

odluka apelacionog suda

Miloš Ostojić osuđen na šest mjeseci kućnog zatvora

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu Višeg suda u Podgorici kojom je optuženi Miloš Ostojić oglašen krivim zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Podsjetimo, Ostojić koji je u tom trenutku bio predsjednik Revizorskog odbora Luke Bar, u aprilu 2023. godine u objavama na svom Fejsbuk profilu vrijeđao je Bošnjake, nazivajući islam lažnom vjerom. Odbor direktora i menadžment “Luke Bar” ogradio se od tih objava i inicirao postupak smjene Ostojića.

"Apelacioni sud Crne Gore je dana 05.07.2024.godine donio presudu kojom je odbio kao neosnovane žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Miloša Ostojića i potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici K.br. 101/23 od 28.03.2024.godine. Time je postala pravnosnažna presuda kojom je optuženi Miloš
Ostojić oglašen krivim zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje", navode iz Apelacionog suda.

Kako su kazali, protiv prvostepene presude žalbu je izjavilo Više državno tužilaštvo u Podgorici sa predlogom da se presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje i branilac optuženog, koji je predložio da se prvostepena presuda preinači ili ukine.

"Prema ocjeni Apelacionog suda Crne Gore žalbe su neosnovane. U presudi se navodi da je prvostepeni sud u zakonito sprovedenom postupku do izvjesnosti utvrdio sve činjenice potrebne za pravilnu ocjenu postojanja djela i krivice optuženog. Navedeno je da po ocjeni prvostepenog suda, što prihvata i drugostepeni sud, izražavanje optuženog koji je na javno dostupnim profilima društvenih mreža, podsticao na mržnju prema pripadnicima islamske religije i prema narodu bošnjačke nacionalne pripadnosti, neodređen broj lica, ne može biti zaštićeno pravom na slobodu izražavanja, jer samo pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno pravo i podliježe ograničenjima iz člana 10 stav 2 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i člana 47 stav 2 Ustava Crne Gore", ističu iz Apelacionog suda. 

Ocijenjeno je da je u konkretnom slučaju miješanje države kroz izricanje krivične sankcije bilo predviđeno zakonom, preduzeto u cilju ostvarenja legitimnog cilja i neophodno u demokratskom društvu kako bi se spriječilo javno podsticanje drugih na mržnju neodređenog broja lica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније