Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

20. 06. 2024. 16:02 >> 16:59
4
Čitaj mi:

Aleksandar Radović

"Ovo je crvena linija, pobijediće država a ne kriminal"

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Aleksandar Radović kazao je na pres konferenciji da je napad bombom danas na Cetinju bacio sjenku na dobre rezultate koje je policija isporučla u prethodnom periodu.

"Ti rezultati su dobri, ali moraju biti još bolji",  navodi Radović.

Kaže da razumiju uznemirenost građana.

"Ovo je crvena linija, i Crna Gora ne smije sebi dozvoliti nijednu slučajnu žrtvu. Dužni smo da se suprostavimo svakom obliku kriminala. Neće biti laka borba, ali pobijediće država, a ne kriminal", istakao je Radović.

Potvrdio je da su stradala lica povezana sa kriminalnim klanovima.

Odgovarajući na pitanja novinarke TVCG, Radović je kazao da su imali određene obavještajne podatke o nastavku sukoba zavađenih kriminalnih klanova. 

"Set obavještajnih podataka već duže vremena govori da je obračun kriminalnih grupa u toku. Prethodna dva sukoba koja su rasvijetljena, takođe su bila obračun OKG. Imali smo obavještajne podatke da može doći do ovoga", istakao je Radović.

U toku pretresi na više lokacija, saslušan veći broj lica

Kako je saopštio v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović, lica koja su učestvovala u izvršenju ovog krivičnog djela, u određenom periodu pratila su navike oštećenih.

"Imamo podatke da su koristili prednost u odnosu na njihova specijalna vozila sa blindom koja su koristili, na koji način su htjeli da se zaštite od djelovanja suprostavljenih kriminalnih grupa, i da su na jednom stablu, na visini od sedam metara fiksirali eksplozivnu napravu koja je, postoji osnovana sumnja, aktivirana putem daljinskog upravljača u pravcu četiri lica koja su ulazila u Sportski centar. Među ovim licima nalazila se i slučajna prolaznica, koja je zadobila povrede" istakao je Šćepanović.

Kaže da su u toku pretresi širom Cetinja i primorskih opština, i da je saslušan veliki broj građana u odnosu na pomenuti događaj.

Odgovarajući na pitanje novinarke koja je i konstatovala da se velikom broju ljudi sa kriminalnim dosijeom ukida pritvor jer za tri godine sudovi nijesu donijeli prvostepene presude, Šćepanović ukazuje da je to veliki bezbjedonosni problem.

Kaže da je jedno od lica koje je smrtno stradalo, u posljednjim aktivnostima Regionalnig centra "Zapad" bilo procesuirano i bilo u pritvoru 30 dana.

"Od Nove godine preko 20 lica je pušteno na slobodu. Radi se o licima kojima nije donesena prvostepena presuda u roku pod tri godine što dodatno usložnjava bezbjednosnu situaciju", upozorava Šćepanović.

Kaže da je činjenica da je veliki broj ovakvih lica na slobodi bezbjedonosni izazov.

"Imamo činjenicu, da je jednio lice koje je izvršilo krivično djelo 2020. samostalno se prijavilo, predalo sredstvo izvršenja krivičnog dječla, i da se i on nalazi na slobodi", kaže Šćepanović.

Naglašava da ne želi da bude izvučen iz konteksta, i da ne komentariše odluke suda, već upozorava da jedino kroz saradnju i inkluzivan pristup sve tri grane vlasti može doći do efikasne borbe protiv kriminala

Državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić  je saopštila da se nada da će se događaj brzo rasvijetliti.

"Izuzeti su brojni tragovi koji će biti predmet vještačenja. Naložena je obdukcija lica koja su izgubila život u ovom događaju. Od policije očekujem da u saradnji što prije dođemo do izvršilaca", istakla je tužiteljka.

Podsjećamo, dvije osobe su stradale a tri povrijeđene jutros u eksploziji koja se oko 9 sati dogodila kod Sportskog centra na Cetinju.

U današnjoj eksploziji stradali su Petar Kaluđerović i Dragan Roganović. Kaluđerović je stradao na licu mjesta, dok je Roganović podlegao povredama.

Uprava policije saopštila je da su tri osobe povrijeđene, i  one su transportovane u Klinički centar Crne Gore.

Nezvanično saznajemo da su povrijeđeni Mihailo Borozan, Tanasije Jovanović i Desanka Vujović.

Prema prvim rezultatima istrage, u napadu eksplozivom na Cetinju jutros korišćena je mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva - (MRUD).

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније