Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

13. 06. 2024. 14:22 >> 14:25

RODIĆ

Poravnanje bez uticaja na američki zahtjev za izručenje Do Kvona

Sjedinjene Američke Države ostaju pri zahtjevu da im Crna Gora izruči južnokorejskog 'kralja kriptovaluta' Do Kvon zbog malverzacija na tržištu kriptovaluta, uprkos tome što je njegova kompanija postigla poravnanje sa Američkom komisijom za hartije od vrijednosti (SEC).

Kompanija Terraform labs pristala je da plati oko 4,5 milijardi dolara u građanskom poravnanju sa SEC, nakon što je sud u Njujorku u aprilu utvrdio da su odgovorni za prevaru investitora, koji su izgubili oko 40 milijarda dolara kada su propale njihove kriptovalute Terra i Luna 2022.

Do Kvon je uhapšen marta 2023. u Crnoj Gori, a njegovo izručenje traže SAD i Južna Koreja.

Da poravnanje sa SEC neće uticati na američki zahtjev za njegovo izručenje, potvrio je za Radio Slobodna Evropa njegov branilac u Crnoj Gori, advokat Goran Rodić.

Kako je objasnio, poravnanje je dogovoreno za parnični postupak, dok ga Koreja i SAD potražuju radi krivičnog postupka.

Do Kvon je uhapšen 23. marta 2023. na podgoričkom aerodromu kada je falsifikovanim pasošem pokušavao da odleti za Dubai, zbog čega je osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Nakon izdržane kazne, upućen je u prihvatilište za strance u blizini Podgorice.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta različito odlučivali o zahtjevima za izručenje Do Kvona.

Apelacioni sud je prošlog mjeseca poništio posljednju odluku Višeg suda u Podgorici, kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi da Do Kvon bude izručen jednoj od zemalja koje ga traže. Nakon toga ministar pravde je trebalo da donese konačnu odluku da li SAD ili Južnoj Koreji.

Do Kvon konačnu odluku o ektradiciji čeka u prihvatilištu za strance.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније