Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj. [ vijesti.me ]

06. 06. 2024. 19:58 >> 21:03
1

NOVOVIĆ

Pretresom telefona došli do saznanja u vezi sa "Ničijom kućom"

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović kazao je da je formiran predmet u vezi sa "Ničijom kućom", te da su pretresom jednog telefona došli do interesantnih podataka u vezi sa tim slučajem.

Novović je rekao da je u vezi sa kolokvijalno nazvanom "Ničijom kućom" formiran poseban predmet i da su već preduzete određene radnje.

"Pribavljeni su određeni bankarski izvodi, odnosno bankarski računi, a do interesantnih informacija smo došli pretresom određenog telefonskog uređaja. To je sve što mogu reći vezano za taj predmet, osim da je u tom predmetu, u svojstvu građanina, prikupljeno obavještenje od strane Duška Kneževića".

O slučaju Vasović: Nije kraj hapšenjima

Kazao je da hapšenjem šefa barske kriminalističke policije Ilije Vasovića po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da je počnio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, nije završen posao, te da će biti još onih koji će završiti iza rešetaka.

"Trenutno se radi nekoliko pretresa na više lokacija, a povodom ovog slučaja", rekao je Novović Televiziji Vijesti i potvrdno odgovorio na pitanje pokušava li reći da ovo nije kraj hapšenjima.

Vasović je uhapšen po nalogu SDT-a dan nakon što je portal Libertas objavio transkripte sa SKY komunikacije gdje Vasović, prema detaljnim instrukcijama odbjeglog Aleksandra-Aca Mrkića, u januaru 2021. godine, sa lažnim diplomatom Stevanom Stivom Simijanovićem u stanu Miodraga-Dake Davidovića u Podgorici, ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.

Novović je potvrdio navode portala Libertas da je prepiska koju su preko SKY aplikacije vodili policajac Vasović i optuženi Mrkić u SDT-u od juna prošle godine. Prepiska počinje 6. januara 2021. godine tako što, navodno, Stevan Simijanović šalje poruku Vasoviću u kojoj ga obavještava da će imati sastanak sa "Vampirom u dogovoru sa Kovrdžavim“.

“Tačno je i da je materijal koji ste pomenuli u SDT stigao 26. juna prošle godine i da je u julu odnosno 24. jula 2023. otvorena istraga, odnosno donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv Aleksandra Mrkića i ostalih koji su bili pripadnici te kriminalne organizacije. Materijal je zamolnicom stigao u SDT 11. januara 2024, međutim, obzirom da se radi o obimnom materijalu, a da pritvor u istrazi može trajati samo šest mjeseci, odlučeno je od strane specijalnog tužioca da jedan dio predmeta obradi, završi istragu i optuži, a da drugi dio predmeta formira poseban predmet, a kao što ste vidjeli, realizacija tog predmta je uslijedila jutros", rekao je Novović, te potvrdno odgovorio na pitanje da li je to odgovor na pitanje zašto Vasović nije uhapšen kad i ostali iz grupe Mrkića.

Na pitanje šta je sa ostalima koji se pominju u prepiskama koje je objavio Libertas, poput biznismena Miodraga Dake Davidovića, a koga su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu zbog navodne povezanosti sa kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu, Novović odgovara:

“U ovom trenutku mi imamo podatke do nivoa osnova sumnje da je Ilija Vasović bio korisnik jednog od pinova".

Na pitanje da li znači da u ovom trenutku ne može reći da li je formiran i predmet koji se tiče Davidovića, dodaje:

"U predmetu za koji sam kazao da je izdvojen nalazi se taj materijal i u tom materijalu sve što se nalazi biće realizovana kroz predmet u kom je procesuiran Ilija Vasović".

Upitan ko je "Kovrdžavi", budući da su u Pokretu Evropa sad već prepoznali bivšeg premijera Dritana Abazovića i da ove prepiske koriste kao dokaze da je umiješan u šverc cigareta, Novović kaže da bi bilo prerano sada odgovarati na ta pitanja.

Vasović je radio u Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj, gdje je jedno vrijeme pokrivao poziciju inspektora za krvne delikte. Sa mjesta šefa barske kriminalističke policije razriješen je u aprilu 2021. godine, po odluci tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Aleksandar-Aco Mrkić koga je Specijalno tužilaštvo takođe optužilo da je šef kriminalne organizacije i dalje je u bjekstvu, a njegov brat Nikola Mrkić, bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović i Mujo Nikočević zbog sumnje da su švercovali cigarete, uhapšeni su 24. jula 2023. godine i od tada su u pritvoru.

O hapšenju Đukanovića: SDT i SPO ne objavljuju šta planiraju da rade

Odgovarajući na pitanje da li su navodi o tome da se sprema hapšenje bivšeg predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića spekulacije ili informacije o narednim koracima SDT-a cure iz tužilaštva, rekao da neće baviti medijskim natpisima.

"Odgovor na to pitanje treba da vam daju urednici tih portala ili eventualno medija koji su objavili tu informaciju. Složićete se da SDT i SPO ne objavljuje šta planira da radi, jer u tom smislu njihove akcije bi bile takve da bi ih svi znali da se u tom momentu dešavaju ili da treba da se dese. Međutim, ono što je sigurno jeste da, kad god dođemo do osnova sumnje ili osnovane sumnje da se na rukama određenih ljudi nalaze tragovi prljavog novca, kokaina, krijumčarenja cigareta, krvi, monstruoznih zločina - mi ćemo reagovati i lišiti slobode ta lica. Isto tako, lica čije su ruke čiste ne treba da imaju bojazni da će SDT i SPO preduzimati radnje prema njima", poručio je Novović.

Na pitanje "odakle onda dolazi ova nervoza" i gdje vidi razlog što "krugovi bliski Đuaknoviću" najavljuju mogućnost njegovog hapšenja. Pitao je i da li je intenziviran ili priveden kraju rad na nakoj od krivičnih prijava protiv Đukanovića.

"Da li je kod koga prisutna nervoza ne pratim i nisam stručan za to. Što se tiče aktivnih predmeta u SDT-u, gdje je podnijeta krivična prijava protiv Đukanovića, u svim tim predmetima se aktivno postupa, isto kao i po krivičnim prijavama podnijetim protiv premijra Milojka Spajića, šefa SPO-a Predraga Šukovića, bivše ministarke Vesne Bratić ili odgovornih lica u Rudniku uglja. U onom momentu kad se stvori činjenična podloga se dođe do potrebnog stepena sumnje, SDT će tada reagovati, do tada će prikupljati dokaze. Isto tako, ako utvrdi da nema elemenata krivičnog djela u tim opisima predmetnih krivičnih prijava, donijeće rješenja o odbačaju tih krivičnih prijava", rekao je GST.

 

Đukanovićevu izjavu ne doživljava kao prijetnju

U emisiji je puštena nedavna izjava Mila Đukanovića u kojoj, između ostalog, kaže da griješi onaj ko "u lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra".

Na pitanje da li ovo shvata kao prijetnju, Novović kaže da se ne prepoznaje u izjavi, jer radi profesionalno, i da nije primijetio da je Đukanović pominjao bilo koga po imenu.

"Da sam davao ovakvu izjavu, identifikovao bih to lice, označio ga po imenu i prezimenu, pa ne bi bilo potrebe da se tumači ovako ili onako".

Knežević nije pričao o plavoj torbi iako je imao priliku

Novović je, na pitanje da li je i povodom navoda o postojanju snimka sa "plavom torbom" saslušan Knežević, koji je nedavno izručen Crnoj Gori, rekao da taj navodni snimak nikad nije vidio.

"U vezi plave torbe Duško Knežević nije iznosio svoja saznanja, mogao je to da učini, imao je priliku kad su od njega prikupljanja obavještenja u svojstvu građanina", dodao je.

Na pitanje postoji li zakonska mogućnost da Kneževića motivišu da kaže šta zna i da tužilaštvu dostavi materijale koje tvrdi da ima, podsjeća da se Knežević u većini predmeta optužuje da je organizator kriminalne organizacije i da mu u tom smislu nije moguće ponuditi i dati status svjedoka saradnika.

"Međutim, u toku dokaznog postupka koji se sprovodi na glavnom pretresu, gdje se izvode dokazi, a prethodno i iznose odbrane okrivljenih, moguće je da dođe do promjene činjeničnog stanja vezano za krivična djela koja se stavljaju na teret. Pa, imajući u vidu princip mutabiliteta optužnice, tužilac u svakom momentu može izmijeniti optužnicu, ostati pri podignutoj optužnici ili odustati od podignute optužnice, a sve imajući u vidu činjenično stanje koje je proizašlo iz dokaza provedenih u glavnom pretresu. Da rezimiram - u slučajevima, govorim hipotetički, ukoliko dođe do izmjene činjenočnog stanja, pa se na glavnom pretresu utvrdi da određeni okrivljeni ne može biti organizator, već eventualno pripadnik kriminalne organizacije, a neko drugo lice organizator, tad se sa tim licem može ući u pregovore i eventualno, kad se izmijeni pravna kvalifikacija krivičnog djela, pregovarati sa njim u smislu dobijanj statusa svojedoka saradnika", rekao je Novović, ističući da govori uopšteno, a ne o konkretnom slučaju.

Katnić i Lazović nijesu  predmet krivično-pravnog progona

Novović je rekao da nema govora o tome da su pritvoreni Milivoje Katnić i Zoran Lazović predmet krivično-pravnog progona.

"Osnovana sumnja da su izvršili krivična djela utvrđena je, kako od strane specijalnog tužioca koji postupka u tom predmetu, tako i od strane sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, pa zatim od strane trojnog vanraspravnog vijeća tog suda, i konačno trojnog vijeća Apelacionog suda. Nijedan od tih sudova nije kazao da takva osnovana sumnja ne postoji."

Novović je, govoreći o finansijskoj istrazi u odnosu na Katnića, rekao da je vještačenjima utvrđeno da je građevinska vrijednost njegovih objekata na selima u Barjamovici i Novom selu, oko 1.050.000 eura.

"Toliko je novca bilo potrebno da bi se ti objekti, pomoćni objekti, bazeni, ograde i sve ostalo izgradilo. Iz fotografija koje se odnose na snimanje terena u Barjamovici, proizilazi da su ti svi objekti građeni od marta 2019. do 2023. godine i da ovi objekti koji su izgrađeni u Barjamovici, da bi se izgradili, neophodno je bilo utrošiti 735.000 eura. U isto ovo vrijeme, u periodu od oktobra 2020. do novembra 2022. godine, okrivljeni Katnić je poklonio kćerki za kupovinu stana 50.000 eura, a sinu 106.000 eura, koja sredstva se i dalje nalaze na njegovom računu. U tom smislu, ovo znači da je Katnić od kraja marta 2019. do 2023. godine, njegovi troškovi su aproksimativno iznosili oko 900.000 eura. Svi prihodi njegove porodice, njega, njegove supruge, njegove kćerke i sina, iznosili su oko 205.000 eura, bez odbitaka troškova života", naveo je GST.

Komnenić je podsjetio na tvrdnje Katnića da je sve ovo stekao prije 2019. godine, od kada mu se stavlja na teret da je navodno dio organizovane kriminalne grupe.

"Posjedujemo orto-foto snimak iz sela Barjamovica, na kojem se vidi da tih objekata u to vrijeme nije bilo", istakao je Novović.

Naglašava i da Katnić, prilikom pretresa objekata koje je koristio, kad su pretresani objekti u Barjamovici, nije imao bilo kakvih primjedbi da se radi o objektima koji pripadaju drugim osobama. "Međutim, u Podgorici kad je trebalo da se obavi pretres, rekao je da stan nije njegov, već da ga koristi njegov sin, zbog čega smo i inicirali donošenje nove naredbe za pretres i po toj novoj naredbi je obavljen pretres. Sve činjenice, kako me je obavijestio tužilac Šoškić, dokazuju da se radi o njegovoj imovini", naveo je Novović.

"Ako je okrivljeni Katnić primio bilo kakav poklon, bio je u obavezi da to prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije. Čini mi se da u tim prijavama nema evidentiranih poklona", kazao je GST.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније