Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Libertas [ M.V. ]

05. 06. 2024. 10:34 >> 10:38

EUROPOL

Šef kriminalistike švercer cigareta?

Sudeći prema komunikaciji sa Sky ECC, u koje je Libertas imao uvid, a koje je Europol dao crnogorskoj policiji i tužilaštvu, policajac Ilija Vasović godinama se, navodno, bavio švercom cigareta, zloupotrebom službenog polažaja, pranjem novca i drugim krivičnim djelima.

U obavještajnom paketu Europola, koji je policija dobila 7. juna 2023. godine, jasno se može vidjeti da je taj policajac bio desna ruka Aleksandru-Acu Mrkiću, koga je Specijalno tužilaštvo 23. januara optužilo da je šef kriminalne organizacije, piše Libertas. 

U toj optužnici, u kojoj je 15 pripadnika kriminalne organizacije osumnjičenih da su se bavili krijumčarenjem cigareta, pranjem novca, nasiljem, zastašivanjem i drugim teškim krivičnim djelima, nema policajca Vasovića ni među osumnjičenima, ali ni na spisku svjedoka.

Iz Specijalnog tužilaštva Libertas nije uspio da dobije informaciju da li se vodi istraga protiv Vasovića i da li je saslušavan.

Libertas je pokušao da pita policajca Vasovića da li je istina da je kriminalac, ali i da li je saslušavan u Specijalnom tužilaštvu i, ako jeste, u kom svojstvu i kada, ali je njegov službeni telefon isključen.

Sagovornici Libertasa iz Uprave policije i tužilaštva nezvanično su kazali da Vasović do danas nije procesuiran.

Iliju Vasovića je u januaru 2017. godine za prvog saradnika, šefa kriminalistike, izabrao tadašnji načelnik Centra bezbjednosti (CB) Bar, Drago Spičanović. Kasnije je, od juna 2019. godine bio i prvi saradnik tada novoizabranog šefa CB Bar Veselina Magovčevića.

Razriješen je sa te funkcije u aprilu 2021. godine, po odluci tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Od tada je, rečeno je Libertasu u Upravi policije, neraspoređen i uredno prima platu od preko hiljadu eura.

Vasović je, prije imenovanja na mjesto šefa kriminalistike u Baru, bio inspektor za krvne delikte u Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj.

U prepisci policajca Vasovića sa optuženim Aleksandrom-Acom Mrkićem jasno se vidi da mu on prosljeđuje lične podatke građana iz sistema Uprave policije, biltene koji su mu, kao šefu kriminalistike, dostupni, šalje fotografije iz sistema Granične policije sa graničnih prelaza, ugovara za njega kupovinu i krijumčarenje cigareta i obavještava ga o razgovorima sa drugim švecerima cigareta, koje obavlja u dogovoru i prema zahtjevima i instrukcijama koje mu Mrkić daje, nudi mu da preko Interpola Varšave "uplete“ švercere cigareta Miodraga-Daku Davidovića i Viktora Drešaja.

"Čisto da im bude neprijatno“, piše Vasović Mrkiću 15. decembra 2020. godine.

Više puta, na zahtjev Mrkića, provjeravao je ko je i na koji granični prelaz ušao ili izašao iz Crne Gore. Isto tako, Mrkiću dostavljao je podatke koje mu daje izvjesni Lazar iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije o izlasku i ulasku u Srbiju ljudi za koje se Mrkić interesovao.

Za tog pripadnika MUP-a Srbije Vasović, prosljeđujući njegove poruke Mrkiću početkom januara 2021. godine, piše da je "šef ukp“ i "sad preuzima unutrašnju kontrolu“.

Libertas još nije uspio da iz MUP-a Srbije sazna ko je Lazar, niti da provjeri da li je to pravo ime srpskog policajca i da li Vasović istinito obavještava Mrkića.

Aleksandar-Aco Mrkić (59) i dalje je u bjekstvu. Njegov brat Nikola Mrkić (56), bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović (57) i Mujo Nikočević (49) uhapšeni su 24. jula 2023. godine po nalogu Specijalnog tužilaštva i od tada su u pritvoru.

Specijalno tužilaštvo optužilo je Aleksandra Mrkića da je šef kriminalne organizacije čiji su, pored njegovog brata Nikole, Veljovića i Nikočevića, i Arsenije Kalezić (67), Stefan Bubanja (34) i njegov brat Nikola (30), Željko Bulatović (63) i njegova supruga Dušica (61), Predrag Veljić (57), Goran Gluščević (43) i državljani Srbije Borislav Lečić (71), Nemanja Anđelković (29), Nikola Bačilović (26) i Sadik Elnagar (33).

Policajac Vasović je, u posljednjem izvještaju o imovini koji je za prošlu godinu podnio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), naveo da je vlasnik tri vikendice od 21, 28 i 62 kvadrata.  Mjesečno je, prijavio je on ASK-u, od države primao platu od 1.129,27 eura, odnosno ukupno 13.551,24 eura u toku cijele 2023. godine. U tom izvještaju je naveo i da je prošle godine imao 130.000 eura gotovine, ali i da duguje 1.978,30 eura za potrošački kredit od 7.000 eura, koji je podigao u oktobru 2017. godine.

Vasović je naveo i da je vlasnik dva komada oružja iz 1980. godine - pištolja M70 i puške Brno, koje je, kako je prijavio ASK-u, naslijedio.

U izvještaju o imovini piše i da je Vasović vlasnik akcija u “Tehno Bazi”, “Migfu” i AD “Ribnjak”. U 2021. godini, kada je smijenjen, Vasović je imao dvosoban stan od 55 kvadrata, u kojem je imao udio vlasništva od 50 odsto. Tu nekretninu je, naveo je on u izvještaju ASK-u, dobio na poklon.

Vasović je za 2021. prijavio mjesečnu platu od 857,33 eura, vlasništvo nad vikendicam aod 21 i 28 kvadrata, dva komada naslijeđenog oružja, kredit i akcije u tri firme, koje je imao i prošle godine. Naknadno je ASK-u prijavio i da ima 53.000 eura keša, a potom i da je kupio vikendicu od 124 kvadrata, koja se sastoji od prizemlja i jednog sprata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније