Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M. [ Beta ]

28. 05. 2024. 09:00 >> 10:46
Čitaj mi:

sa belgijskim premijerom

Zelenski danas u Briselu potpisuje bilateralni sporazum o bezbjednosti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas će u Briselu sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kroom potpisati bilateralni sporazum o bezbjednosti, saopštila je sinoć belgijska vlada.

Ukrajinski predsjednik, koji traži od Zapada da poveća vojnu pomć Ukrajini da bi mogla da se suoči sa ratom sa Rusijom, poslije potpisivanja sastaće se sa belgijskim kraljem Filipom, saopštila je kraljevska palata.

Posjeta od nekoliko sati završiće se sredinom dana na vojnom aerodromu Melsbrek kod Brisela gdje Belgija treba da ponovi svoje obećanje da će Kijevu dati borbene avione F-16 "ukoliko je moguće prije kraja godine".

U prvoj fazi belgijska vojska će doprinijeti tako što obučava ukrajinske pilote i tehničare kako da koriste te letjelice. Zelenski treba u Melsbreku da se sastane sa nekim od belgijskih pilota, instruktora i tehničara stručnjaka za F-16, saopštila je služba belgijskog premijera.

Posjeta Zelenskog odvija se u okviru turneje tokom koje obilazi nekoliko evropskih gradova.

U ponedjeljak je bio u Madridu, a poslije Brisela putuje u Lisabon da se sastane sa portugalskim premijerom Luisom Montenegrom i predsjednikom Marselom Rebelom de Sousom.

U Madridu je španski premijer Pedro Sančes najavio novu vojnu pomoć Ukrajini od milijardu eura za 2024. godinu u okviru bezbjednosnog sporazuma sa Kijevom.

Na konferenciji za novinare sa Sančesom Zelenski je pozvao Zapad da natjera Rusiju na mir "svim sredstvima" u trenutku kada Kijev traži da mu se odobri da koristi zapadno oružje da gađa rusku teritoriju.

Ostalo je još nešto manje od tri nedjelje do samita za mir u Ukrajini koji treba da se održi u Švajcarskoj. Zelenski je odbacio predlog Kine i Brazila da se pozove Rusija, ocjenivši da će Rusija "sve blokirati".

Posjeta Zelenskog evropskim glavnim gradovima odvija se u vrijeme kada ukrajinska vojska nastavlja da trpi pritisak na terenu, dvije godine i tri mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније