Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J.

24. 05. 2024. 17:20 >> 17:20

slučaj iz 2022. godine

Pod lupom Komisije i napad na Doknića

Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare sačinila je izvještaj o napadu na novinara Radio Televizije Crne Gore Slobodana Doknića koji se desio 20. januara 2022. godine u Nikšiću. Doknić je napadnut dok je izvještavao sa protesta građana u tom gradu, kada ga je prvo verbalno a potom i fizički, napao nikšićanin Ognjen Škuletić. Napad na novinara Radio Televizije Crne Gore detaljno je opisan u izvještaju Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare.

"Dana 20.01.2022. godine oko 18:00 časova u Nikšiću, na Trgu Šaka Petrovića, okrivljeni Škuletić Ognjen iz Nikšića, silom je pokušao da prinudi oštećenog Doknić Slobodana, novinara Radio televizije Crne Gore, kao lica koje je obavljalo poslove od javnog značaja u vezi sa obavljanjem tih poslova, da izbriše video-materijal koji je prethodno snimio na radnom zadatku, na način što ga je rukama uhvatio za garderobu u predjelu grudi, a zatim mu uputio riječi: ,,Što snimaš to, izbriši to, daj mi telefon’’, na koje riječi mu je Doknić Slobodan odgovorio da je on novinar, da ima pravo da snima, da mu ne da telefon i da neće izbrisati snimak, nakon čega je okrivljeni nastavio da ga drži rukama za garderobu tražeći od njega da izbriše napravljeni snimak", opisano je u izvještaju Komisije.

U tom trenutku, kako navode, u sukob su se uključile novinarke DN Dan i "Vijesti" Biljana Brašnjo i Svetlana Mandić, pokušavajući Škuletiću da objasne da je Doknić novinar, te da ih razdvoje.

"U kojem trenutku je prišla novinarka dnevne novine ,,Dan’’ Brašnjo Biljana i uhvatila okrivljenog za desnu mišicu vukući ga unazad i govoreći mu da pusti oštećenog Doknić Slobodana i da je on novinar, a zatim je prišla i novinarka nezavisnog dnevnika ,,Vijesti’’ Mandić Svetlana, koja je uhvatila okrivljenog za jaknu u predjelu leđa, vukući ga unazad i govoreći mu da ostavi oštećenog Doknić Slobodana i da je on novinar i da samo radi svoj posao, na koja upozorenja oštećenog i novinarki Brašnjo Biljane i Mandić Svetlane se okrivljeni Škuletić Ognjen nije obazirao, već je nastavio da drži rukama za garderobu u predjelu grudi oštećenog Doknić Slobodana govoreći mu :,,Obriši taj snimak’’, u kojem trenutku su prišla dva muška lica koja su razdvojila okrivljenog Škuletić Ognjena od oštećenog Doknić Slobodana", dodaju u izvještaju.

U odnosu na navedeni događaj Uprava policije, Centar bezbjednosti Nikšić, Stanica policije je Osnovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv Škuletića, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo iz čl.165 st.3 u vezi stava 2 i 1 KZ CG - prinuda na štetu Doknić Slobodana iz Nikšića.

Na osnovu navedenog optužnog predloga, nikšićki Osnovni sud osudio je Škuletića na četiri mjeseca kućnog pritvora.

"Osnovni sud u Nikšiću je donio presudu K.br.23/22 od 04.05.2022. godine kojom je okrivljenog Škuletić Ognjena koji je ranije osuđivan, oglasio krivim zbog izvršenja krivičnog djela prinuda u pokušaju iz člana 165 stav 3 u vezi stava 2 i 1 i u vezi člana 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca koju će kaznu okrivljeni izdržavati u prostorijama za stanovanje uz primjenu elektronskog nadzora", navodi se u izvještaju.

Škuletić je negirao krivicu izjasnivši se da ne priznaje krivično djelo za koje se tereti. Olakšavajuća okolnost bila je i što se Doknić izjasnio da se ne pridružuje krivičnom gonjenju protiv okrivljenog i da protiv istog ne postavlja imovinsko pravni zahtjev.

U dobijenim spisima predmeta nema odluke drugostepenog suda po žalbi branioca okrivljenog tako da je za Komisiju ostala nepoznata odluka drugostepenog suda i da li je s tim u vezi i ako jeste, kada je predmetna prvostepena presuda Osnovnog suda u Nikšiću postala pravosnažna.

"Imajući u vidu prednje navedeno, Komisija će zatražiti od oštećenog novinara Slobodana Doknića informaciju zašto se nije pridružio krivičnom gonjenju", zaključuje se u izvještaju.

Komisija preporučuje da rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić dostavi informaciju zašto nije izjavljena žalba u ovom predmetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније