Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

24. 05. 2024. 17:05 >> 17:05
1

VLADA

Vukšića oslobodili obaveze čuvanja tajnog podatka

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi djelimičnog oslobađanja od obaveze čuvanja tajnog podatka ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, za potrebe vođenja parničnog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici P. br. 2708/23 i saslušanja u svojstvu svjedoka. U pitanju je postupak poznat kao "Portal Udar".

Kako se navodi u dokumentu Vlade, Osnovni sud u Podgorici uputio je akt P. br. 2708/23 od 18.marta predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću.

"U istom je navedeno da se pred nadležnim sudom u Podgorici vodi postupak po tužbi tužioca Dražena Živkovića, radi naknade nematerijalne štete radi povrede prava ličnosti zbog objavljenih tekstova na sajtu portala "Udar.me“, te da je kao jedan od svjedoka predložen raniji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić. U daljem je navedeno da je za potrebe vođenja parničnog postupka već navedene poslovne oznake i saslušanja u svojstvu svjedoka Dejena Vukšića, a u cilju utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja, neophodno istog osloboditi obaveze čuvanja tajnog podatka, shodno članu 60 stav 3 Zakona o tajnosti podataka", navedeno je.

Zakonom o tajnosti podataka propisano je da oslobađanje od obaveze čuvanja tajnog podatka mogu dati ovlašćena lica koja su odredila stepen tajnosti podatka, dok je propisano i da da oslobađanje starješine organa obaveze čuvanja tajnog podatka može dati organ koji ga je imenovao, izabrao, odnosno postavio, o čemu obavještava Direkciju.

"Nadalje, oslobađanje od obaveze čuvanja tajnog podatka može biti potpuno ili djelimično, te da se djelimično oslobađanje od obaveze čuvanja tajnog podatka odnosi na dio tajnog podatka ili na tačno određeni organ, druge subjekte ili lice kome tajni podatak može biti u cjelosti ili samo djelimično saopšten. Cijeneći citirane zakonske odredbe i činjenicu da se radi o aktima čiji je stepen tajnosti određen od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost, da akti sadrže podatke stepena tajnosti „Tajno“ čijim bi otkrivanjem mogle nastupiti teže štetne posljedice za bezbjednost i interese Crne Gore, kabinet predsjednika Vlade Crne Gore uputio je dopis br. 01-024/24-1242/4 od 10. aprila Agenciji za nacionalnu bezbjednost, radi dostavljanja izjašnjenja", pojašnjava se u dokumentu Vlade.

Iz akta Agencije za nacionalnu bezbjednost br. 01-233/24-2986/2 od 19. aprila proizilazi da, shodno procjeni Agencije, ne postoji smetnja da se raniji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, isključivo radi davanja iskaza u svojstvu svjedoka u parničnom postupku pokrenutom po tužbi pred Osnovnim sudom u Podgorici, djelimično oslobodi obaveze čuvanja tajnog podatka, vezano za tekstove objavljene na portalu „Udar.me“.

"Djelimično oslobađanje od obaveze čuvanja tajnog podatka ranijeg direkora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića ne obuhvata mogućnost odavanja identiteta službenika Agencije koji su dokumentaciju sačinili. Opravdanost navedenog ograničenja ogleda se u specifičnoj prirodi poslova koje službenici Agencije, shodno zakonom propisanoj nadležnosti, vrše u cilju zaštite nacionalnih interesa i bezbjednosti, zbog čega je neophodno u potpunosti zaštiti identitet istih i onemogućiti da ta vrsta podataka postane dostupna javnosti", piše u dokumentu Vlade. 

Podsjetimo, bivši premijer Dritan Abazović izjavio je nedavno pred sudom u Podgorici da je administrator portala „udar.me“, prema njegovim operativnim saznanjima, bio Filip Đuranović, tadašnji službenik ANB-a. Abazović je kao sjedok pred sudom kazao da su materijali koje je prikupljala ANB tajnom pratnjom završavali na portalu „Udar“. Naveo je da je na čelu tajne pratnje bio Srđan Pavićević, a da je vrlo indikativno da je u vremenu kada su nastale sporne objave ANB često posjećivao tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković.

Portal “Udar” targetirao je kao navodne špijune i saradnike raznih službi – tužioce, bivše vojne i policijske funkcionere, sveštenike, NVO aktiviste, političare, ali i pojedine novinare. Te objave su bile aktuelne uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније