Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Politika [ M.V. ]

12. 05. 2024. 17:57 >> 17:57
Čitaj mi:

SUD U BEOGRADU

Odbijena žalba, Duško Šarić se brani sa slobode uz jemstvo

Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu tužilaštva na odluku Specijalnog suda kojom je uz jemstvo od 800.000 eura na slobodu pušten Duško Šarić, brat optuženog pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića. Istom odlukom odbijena je i žalba koja se odnosila na Milana Vučinića, optuženog u istom procesu, kome je sud odobrio da se brani sa slobode uz jemstvo od 300.000 eura.

Specijalni sud u Beogradu odredio je da ukoliko ova dvojica okrivljenih prekrše obećanje da se neće kriti i bez odobrenja napuste boravište, biće oduzeta vrijednost koju su predali kao jemstvo u korist Republike Srbije, a njima će biti određen pritvor. Takođe, ukoliko se okrivljeni tokom ovog postupka ne odazovu na poziv suda, a izostanak ne opravdaju ili ako se pojavi neki drugi razlog za određivanje privora, jemstvo će se ukinuti i biće odmah prebačeni u pritvor. Obojici je određena i mjera zabrane napuštanja stana, uz elektronski nadzor.

Na odluku Specijalnog suda tužilaštvo je uložilo žalbu, tražeći da se oni, iz kućnog, vrate u klasičan pritvor.

Apelacioni sud sada je tu žalbu odbio.

Po nalaženju Apelacionog suda, prilikom donošenja ovakve odluke pravilno je prvostepeni sud najprije imao u vidu da je riječ o osobama koje su optužene da su pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je vodio okrivljeni Darko Šarić, kao i njihove uloge u izvršenju krivičnih djela. Drugostepeni sud je, kako je navedeno u odluci, uzeo u obzir obećanja ovih okrivljenih da se do kraja krivičnog postupka neće kriti, da će se uredno odazivati na sve pozive suda, kao i da je, kada je riječ o Vučiniću, od poslednje osude proteklo skoro 18 godina i da za to vrijeme nije osuđivan. Pored toga, sud je imao u vidu da je Duško Šarić neosuđivan, a u prilog stavu da se obojici omogući odbrana za slobode cijenjene su i njihove lične i porodične prilike, da žive na adresi poznatoj sudu, za koju su čvrsto vezani, gdje im je centar porodičnih i životnih aktivnosti.

"Ove navedene okolnosti, i po stavu Apelacionog suda, pružaju dovoljnu garanciju da će mjera jemstva biti adekvatna i dovoljna za obezbjeđenje njihovog prisustva na glavnom pretresu i dalje nesmetano vođenje krivičnog postupka", kazali su iz suda. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније