Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

12. 05. 2024. 07:09 >> 14:22
Čitaj mi:

LIST "ELESPECTADOR"

Kolumbijske vlasti na oprezu zbog crnogorskih kriminalaca

Kolumbijske vlasti su na oprezu zbog uticaja balkanskog kartela u toj zemlji, prenosi list "Elespectador".

Policija je zabrinuta zbog nedavnih hapšenja trgovaca drogom u Kolumbiji povezanih sa mafijama iz Albanije i Crne Gore, navodi se u članku koji potpisuje reporter David Escobar Moreno. Prisustvo ovih evropskih kriminalnih mreža bilo je ključno za pokretanje bezbjednosne krize koju Ekvador doživljava, podsjeća se. 

"Policijski obaveštajni izvori ostaju u pripravnosti zbog nivoa uticaja koji balkanski karteli imaju na državnoj teritoriji. Iako je vlastima od 2020. godine bilo jasno da su emisari ovih mafija prisutni u Kolumbiji, tokom posljednjih nekoliko mjeseci policija i tužilaštvo uhvatili su dva ozbiljna aktera kolumbijske trgovine drogom koji su djelovali u sjenci i sarađivali su sa ćelijama ovih mafijaških mreža iz Evrope", ocjenjuje se. 

Kako se tvrdi, vlasti već znaju ko će biti nove karike u Kolumbiji za grupe za šverc droge iz Srbije i Albanije.

"Istina je da su, kako ističu same vlasti, svaki put kada bi se uhapsila neka karika, mafije lako pronašle nekoga ko bi poslužio kao veza za trgovinu kokainom. Obavještajne službe su čak jasne da balkanske mreže ostaju prisutne u Bogoti, Medeljinu i Santa Marti. "Najverovatnije je da će i dalje stizati i teško ih je identifikovati, jer neki dolaze iz Ekvadora i ostaju neprimijećeni kada pređu granicu sa tom zemljom“, rekao je uniformisani policajac koji prati ove evropske klanove. Za sada, vlasti nastavljaju da prate kako ljudi sa Balkana malo po malo stižu na teritoriju Kolumbije", navodi se u članku lista "Elespectador". 

Crnogorske vlasti su ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile preko 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima kada su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni, navedeno je u ranijem izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC). U pitanju je globalni izvještaj o švercu kokaina za 2023. godinu, gdje se posebno analiziraju međunarodne veze kriminalnih grupa.

Crnogorska luka Bar je, kako se ističe, aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je u pitanju šverc narkotika, često iz Južne Amerike.

“Državljani Crne Gore se već neko vrijeme često pojavljuju u otkrivenim slučajevima šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima”, konstatovano je u izvještaju, uz napomenu da postaju i sve važniji igrači.

“Na primjer, u junu 2019. vlasti u luci Filadelfija, Sjedinjene Države, zaplijenile su izuzetnu količinu od 20 tona kokaina sa kontejnerskog broda na putu za luku Roterdam u Holandiji, a uhapsile su i nekoliko crnogorskih pripadnika posade”, navedeno je u izvještaju.

Crnogorske vlasti su, napominje se, ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile preko 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima gdje su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni.

Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ekvadora, poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke.

UNODC ukazuje i da u balkanskim lukama, velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike organizuju balkanske kriminalne grupe, posebno albanski i državljani Srbije ili Crne Gore, koji obezbjeđuju nabavku i transport do mjesta u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini”, piše u izvještaju.

Posebno je upozoreno da su crnogorski šverceri hapšeni blizu obala Australije i Zapadne Afrike, što ukazuje na nove trendove. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније