Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V. [ Libertas pres ]

30. 04. 2024. 00:13 >> 00:20
1
Čitaj mi:

čelnica ask

Perović: Novović nezakonito oduzimao predmete tužiocima

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), Jelena Perović, kazala je večeras, u intervjuu Televiziji E, da je “glavni i osnovni razlog njenog hapšenja to što je ASK utvrdio da je glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, nezakonito pojedinim specijalnim tužiocima oduzimao predmete". Kako je rekla, to su predmeti "koji su, u tom trenutku, politički-društveno bili bitni vladajućoj većini, uzimani od izabranih specijalnih tužilaca i dodjeljivani tužiocima za koje je Novović sam tražio da se upute u Specijalno državno tužilaštvo”.

Perović je uhapšena 17. aprila po nalogu tužiteljke Maje Janković, upućene na rad u SDT, zbog sumnje da je počinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Ona je u pritvoru provela dva dana, nakon čega je, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Suzane Mugoše, puštena da se brani sa slobode uz mjere nadzora - zabranu napuštanja stana i pristupa i sastajanja sa određenim osobama.

"Zakon vrlo jasno propisuje kad se bilo koji predmet od specijalnog tužioca može izuzeti, tačno su taksativno nabrojani razlozi kad se može predmet oduzeti specijalnom tužiocu, da se mora donijeti odluka o oduzimanju predmeta na koju taj specijalni tužilac ima pravo prigovora. Sve je to izostalo. Svi predmeti, koji su bili politički i društveno bitni političkoj većini, oduzeti su od specijalnih tužilaca i dati tužiocima koji su, maltene, bili bez radnog iskustva u tužilačkom smislu”, kazala je Perović u intervjuu TV E.

To je, smatra ona, po zakonu, razlog za razrješenje glavnog specijalnog tužioca, odnosno svakog rukovodioca koji učini takvu povredu.

“O tome smo obavijestili Tužilački savjet. Od tog momenta sam znala da će se intenzivirati prijetnje koje mi se, inače, već tri i po godine upućuju sa raznih adresa - da će me, ako budem radila svoj posao, na ovaj ili onaj način, skrajnuti. Međutim, ipak me nijesu skrajnuli. I dalje sam direktorica Agencije za sprečavanje korupcije”, kazala je Perović.

Odbacujući optužbe da je zloupotrijebila službeni položaj tako što je donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada i određivala naknadu za članstva u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, Perović je navela da je sve urađeno po zakonu i da nije postupala mimo svoje nadležnosti.

“U Statutu ASK-a, koji je važeći pravni akt, u članu 24, eksplicitno piše da direktor obrazuje radnu grupu, određuje ko su članovi, daje zadatak radnoj grupi i određuje, u skladu sa budžetom agencije, naknadu koju će članovi radne grupe da dobijaju. Tako da je apsolutno sve urađeno u skladu sa zakonom. I prilikom posljednjeg davanja izjave rekla sam da je vrhovni državni tužilac, Milorad Marković, donosio apsolutno identična rješenja kao što sam ja. Veoma me interesuje da li će njega uhapsiti, na način na koji su mene uhapsili ili će on možda podnijeti ostavku zbog propusta koje je njegovo tužilaštvo uradilo. Jer definitivno imamo dokaze, imamo rješenja koje je on potpisivao za sebe i za članove Tužilačkog savjeta koje, takođe, bira Skupština”, kazala je Perović.

Odgovarajući na pitanje o pozadini njenog hapšenja, Perović je kazala da su u ASK-u, u posljednje vrijeme, počeli da ispituju imovinu mnogih službenika Uprave policije. 

"Pa smo, između ostalog, ispitivali imovinu Predraga Šukovića, koji je šef Specijalnog policijskog odjeljenja, i utvrdili da njegovi prihodi ne odgovaraju njegovoj imovini. Vi znate da je na odboru u Skupštini taj podatak iznijet. Vrlo vješto su određeni mediji i određene političke partije napravile cirkus od samog tog odbora da se niko nije zapitao da li je tačno ono što je rečeno ili nije. Specijalno tužilaštvo je odmah formiralo predmet i, zamislite, uopšte nam nijesu tražili podatke u vezi sa njegovom imovinom”, kazala je Perović.

Te predmete, rekla je ona, objedinjene ima samo ASK.

“Ali, čini mi se da to uopšte njih ne interesuje. Tako da je vrlo jasno da su tražili ko zna kakve podatke i dokumente. Mi ćemo javno pričati o svemu. Nema potrebe da nas pretresaju, ni bilo šta drugo da rade”, kazala je Perović.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније