Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj.

18. 04. 2024. 16:18 >> 17:53
3
Čitaj mi:

REAGOVANJE sdT-A

Perovićeva osumnjičena da je sebi i drugima pribavila korist od 60.000 eura

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić poručio je da je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović uhapšena jer se sumnjiči da je u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist od preko 60.000 eura.

Radonjić je objasnio da je izviđaj pokrenut zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

"Naime, iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je osumnjičena, kao službeno lice i javni funkcioner - direktorica Agencije za sprječavanje korupcije, u periodu od avgusta 2020. do februara 2024.godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist, jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaoslenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovrmenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije kao tijela koje bira dirketora Agencije", navodi Radonjić.

Objašnjava da se to odnosi da je u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije.

"Iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000,00 €", kazao je Radonjić.

Objašnjava da predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, već nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu.

Dodaje da je o zloupotrebi službenog automobila formiran poseban krivični predmet, po krivičnoj prijavi Nevladine organizacije “Mreža za afirmaciju nevladinog sektora”, u kojem je takođe u toku izviđaj.

"Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija Agencije za sprječavanje korupcije, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjediša Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima Specijalnog državnog tužilaštva, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut", zaključio je Radonjić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније