Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.

15. 04. 2024. 20:18 >> 22:37
2
Čitaj mi:

"NAGLAS"

Dragović: Hapšenja pokazatelj karaktera prethodne vlasti; Rakočević: Ne osuđivati unaprijed

Hapšenja bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića predstavljaju vid odlučne borbe državnih organa protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije, i ona su pokazatelj karaktera prethodne vlasti, istakao je poslanik PES-a Darko Dragović u emisiji "Naglas" na TVCG.

Dragović je kazao je da vjeruje sadašnjem tužilaštvu i da očekuje da će se sprovesti nezavisna i nepristrasna istraga protiv Lazovića i Katnića.

"Vjerujem da će se utvrditi sve relavantne činjenice i da će doći do optuženja Katnića i Lazovića. Ne treba se miješati u rad tužilačkih organa, istraga mora biti nezavisna i nepristrasna", istakao je Dragović.

Važan potez SDT-a, ne smije se odugovlačiti proces

Poslanica NSD-a Simonida Kordić istakla je da je sada jako važan potez Specijalnog državnog tužilaštva.

"Jako je važan potez Specijalnog tužilaštva i da se otkoče procesi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije posebno u najvišim rangovima bivšeg sistema", naglasila je Kordić.

"Ovo je slika kako su izgledale institucije sistema na koje smo svi mi građani bili upućivani a u kojima je bilo jako malo sistema ali mnogo izvršavanja volja koje su van onoga što se podrazumijeva u jednom sistemu vladavine prava", poručila je Kordić.

Naglasila je da očekuje da će postupak biti doveden do kraja.

"Neophodno je da postoji politička volja da se pokrenu takvi porcesi i da dođe do realnih iskoraka u borbi protvi korupcije i kriminala", poručila je Kordić.

"Važno je kakao će teći ovaj proces, ne smije se dozvoliti da dođe do odugovlačenja", kazala je Kordić.

SDT mora da radi bez pritisaka

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević naglasio je da Specijalno državno tužilaštvo sada treba da radi svoj posao bez pritisaka.

"Prirodno je da kad se neko privede da se dozvoli tužilaštvu i sudovima da rade svoj posao a ne da se unaprijed osuđuje. Neka Specijalno državno tužilaštvo radi svoj posao, vidjećemo rezultate", istakao je Rakočević.

Poručio je da pojedinci koriste svaki trenutak da pokušaju da kriminalizuju partije.

"A mi koji se bavimo politikom treba da budemo odgovorni i da ne vršimo pritisak na tužilaštvo, da ne koristimo svaki trenutak da pokušamo da kriminalizujemo partije već da kao odgovorni pojedinci prema državi dopustimo državnim institucijama da rade svoj posao", poručio je Rakočević.

"Dok se nekome ne presudi on je nevin, i to treba naglašavati onima koji su na vlasti posljednjih tri godine", dodao je Rakočević.

Očekuje se politički konsenzus u cilju rješavanja problema u Šavniku

Poslanik Pokreta Evropa sad i kopredsjedavajući Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić pozvao je sve političke subjekte koji imaju predstavnike u Skupštini da započnu parlamentarni dijalog u cilju pronalaženja modela kojim bi se razriješila politička kriza u Šavniku.

Dragović je komentarišući inicijativu Čarapića istakao da se sada čeka odgovor svih konstituenata Skupštine Crne Gore.

Kazao je da očekuje da se postigne politički konsenzus da se izborni proces u Šavniku završi.

"Konkretno kada će početi ne mogu da kažem, očekujem da se zakaže i sjednica Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu za rješavanje problema Šavnika", naglasio je Dragović.

Završetak izbornog pocesa u Šavniku je, kako kaže, moguć na dva načina.

"Jedan način je izmjena Zakona o biračkom spsiku gdje bi sva lica koja su upisana u birački spisak a koji nemaju prebivalište u Šavniku budu izbrisani iz biračkog spiska. Drugi način je da se postigne politički dogovor da u skladu sa važećim biračkim spiskom koji je zaključan a koji ne predstavlja stvarni odnos legimiteta jer imamo veliki broj ljudi koji su promijenili prebivalište", kazao je Dragović.

Kordić je naglasila da izbori u Šavniku nijesu legitimni u svakom slučaju.

U Šavniku je, kako kaže, u ovom trenutku sve pogrešno.

"Mi smo u situaciji gdje imamo niz akata koji su van prava i koji su proizveli vanpravno stanje", kazala je ona.

Važno je, kako je istakla, da imamo ovo iskustvo za dalji rad Odbora za svobuhvatnu reformu.

Ako ima političke volje, problem Šavnika je rješiv

Naglasila je da ukoliko postoji politička volja problem Šavnika je rješiv.

Rakočević je kazao da je tačno da su se kroz problem Šavnika već reflektovali neki problemi na kojima treba raditi u budućnosti.

Naglasio da je siguran da većina građana ne zna pravu problematiku u Šavniku.

"Siguran sam da građani ne znaju da je nosilac liste Demokratskog fronta na izborima u Šavniku, kao i nosilac liste Demokrata na lokalnim izborima upisani samo nekoliko mjeseci prije tih izbora, kao i još sedam lica na njihovim listama upisani mjesec dana prije održavanja izbora. A naš nosilac liste je upisan 1988. godine", istakao je Rakočević.

Rakočević je kazao da politički kompromis i dogovor ni u jednom vremenu ne smije da bude izvan ustava i zakona.

DPS će prihvatiti poziv na parlamentarni dijalog za rješenje krize u Šavniku

Kazao da je da će DPS prihvatiti poziv Čarapića na parlamentarni dijalog u cilju pronalaženja modela kojim bi se razriješila politička kriza u Šavniku.

"Moramo se fokusirati i vidjeti koje je rješenje za Šavnik. Prihvatićemo pokret kolega iz Pokreta Evropa sad da razgovaramo o Šavniku van Odbora za sveobuhvatnu reformu. Na tom sastanku ćemo govoriti o Šavniku kao prioritetnom pitanju koje se mora riješiti vrlo brzo, razgovaramo u Odboru za izborno zakonodavstvo. U Odboru za izborno zakodnodavstvo se vraćamo kada vlada povuče nezakonitu i neustavnu odluku o slanju odbora povjerenika", kazao je Rakočević.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније