Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

10. 04. 2024. 19:35 >> 20:24
Čitaj mi:

ADVOKAT ALBETO PIĆINU

Žaliće se MIP-u Italije jer im je u Crnoj Gori blokirano 200 miliona eura?

Advokat Alberto Pićinu najavio je da će se žaliti italijanskom Ministarstvu inostranih poslova zbog odluke pravosuđa u Podgorici da blokira 200 miliona eura koje, kako tvrdi, pripadaju kompaniji MR Investment.

Kako prenosi www.unionesarda.it, ta firma planirala je ogromne projekte u Crnoj Gori, ali je u međuvremenu njen račun blokiran. Projekti su predstavljeni prije četiri godine u Crnoj Gori, a najavljene su ukupne investicije od preko tri milijarde eura. 

"Dugačak spisak projekata uključuje hotele, turistička naselja i preduzeća. Podgoričko pravosuđe je 2022. godine blokiralo transakcije, kretanje novca iz britanskog trusta preko jedne švajcarske banke, a krajnji primalac bio je MR Investment", navodi pomenuti portal. 

Inače, "L'Unione Sarda" su italijanske regionalne dnevne novine za ostrvo Sardiniju. To su najstarije novine na Sardiniji koje još izlaze.

Navodi se da je MR investment preduzeće, čije je sjedište u Baru.

"Kod MR su blokirana sredstva u vrijednosti od preko 200 miliona eura. Firmu su osnovali posrednici koji su se sa Sardinije preselili u Podgoricu do marta 2021. godine. Operateri su otišli ​​iz Anglone (provincija na Sardiniji)", piše list.

Potvrda o svemu dolazi nakon pravne inicijative, sada povjerene advokatu Albertu Pićinu.

Banka u kojoj su "zamrznuti" računi je bliska crnogorskim političkim liderima i novac od trusta (arapskih i britanskih investitora) prebačen u MR Investment više nije dostupan, dodaje se. 

Advokat Alberto Pićinu dobio je mandat da razjasni ova dešavanja, ukazano je. 

"Mogu samo da kažem da radim na tome da imam sveobuhvatnu sliku o tome šta se dešavalo, i dešava se, u Crnoj Gori. Nikada nas nisu obavijestili o pravnim dokumentima, ali su računi bili zamrznuti. Crna Gora je potpisala međunarodne konvencije koje zahtijevaju komunikaciju sa građanima kojima su izrečene sudske ili administrativne mjere. To je međunarodni slučaj na koji ćemo skrenuti pažnju Ministarstvu inostranih poslova“, kazao je Pićinu. 

Podsjetimo, prema pisanju "Vijesti" iz maja 2022. godine, specijalni tužioci utvrđuju kakve se nezakonitosti kriju iza najave krupnih poslovnih poduhvata Italijana Michela Mulasa, na čiji račun u Prvoj banci je za tri mjeseca uplaćeno 400 miliona eura, a da, uprkos obećanjima, nije ništa investirao u Crnu Goru.

Mulas, koji je radnik firme za obezbjeđenje, obećao je, kako su tada javile "Vijesti", da će u Crnu Goru uložiti više od tri milijarde eura.

Račun u banci, koju kontroliše brat bivšeg predsjednika države Aco Đukanović, Italijan je otvorio u novembru 2020. godine, a istog mjeseca preko švajcarske Baarclay banke uplaćeno mu je 100 milion eura. U naredna tri mjeseca uplaćeno mu je još oko 300 miliona eura. 

Nakon prve uplate na njegov privatni račun, Mulas je 30. decembra 2020. godine registrovao firmu MR Investment, sa sjedištem u Baru i osnivačkim kapitalom od nula eura. Ta firma nije napravila nijednu transakciju i u blokadi je. 

U Prvoj banci, međutim, tvrde da transakcije nijesu obavljene preko njihovih računa. Stotine miliona eura,, po medijskim izvještajima, uplaćivane su od 12. novembra 2020. do 9. februara 2021. godine, a na osnovu fiktivnih ugovora sa firmama Society of trust & estate practitioners LTD (STEP) i Valuemaven business services (UK) Limited.

Prema informacijama iz policije, Mulas je dva puta dolazio u Crnu Goru. Posljednji put iz države je izašao u martu 2021. godine.

Iz SDT- je tada "Vijestima" potvrđeno da je formiran predmet i da je izviđaj u toku, Portal RTCG poslao je pitanja SDT-u i čeka odgovore o ovom slučaju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније