Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M. V.

03. 04. 2024. 10:33 >> 12:43
4
Čitaj mi:

svjedočio pred osnovnim sudom

Abazović: Administrator portala "Udar" bio Filip Đuranović

Bivši premijer Dritan Abazović izjavio je danas pred Osnovnim sudom u Podgorici da je administrator portala "udar.me", prema njegovim operativnim saznanjima, bio Filip Đuranović, tadašnji službenik ANB-a. Abazović je pred sudijom dao iskaz u svojstvu svjedoka, a u suđenju po tužbi funkcionera Demokrata Velizara Kaluđerovića protiv države u slučaju portala udar.me.

Abazović je kao sjedok pred sudom kazao da su materijali koje je prikupljala ANB tajnom pratnjom završavali na portalu "Udar".

Abazović je kazao da je na čelu tajne pratnje bio Srđan Pavićević, a da je vrlo indikativno da je u vremenu kada su nastale sporne objave ANB često posjećivao tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković.

Podsjećamo, portal "Udar" targetirao je kao navodne špijune i saradnike raznih službi -tužioce, bivše vojne i policijske funkcionere, sveštenike, NVO aktiviste, političare, ali i novinare. Te objave su bile aktuelne uoči izbora 30. avgusta 2020.godine.

Tokom suđenja saopšteno je da još nije odgovoreno na zahtjev suda u pogledu skidanja obaveze čuvanja tajnih podaka za Dejana Vuklšića i Artana Kurtija.

Abazovića je obaveze čuvanja tajnih podataka oslobodio predsjednik Skupštine Andrija Mandić. 

Abazović je kazao pred sudom da su materijali koje je radila tajna pratnja ANB-a, završavali na portalu "Udar".

"Iako saznanja govore da je šef drugog sektora koji je bio zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala na čijem je čelu bio gospodin Grozdanić vršio određene aktivnosti iako za iste nije imao pisani nalog neposrednog nadređenog. Fleška na kojoj su bile dokumentovane fotografije praćenih osoba završila je kod tadašnjeg direktora ANB Dejana Peruničića. Po mom sudu on snosi najveću funkcionalnu odgovornost u svemu ovome", istakao je Abazović. 

Bivši premijer tvrdi da ga brine što se krivični postupak vodi protiv Peruničića i Pavićevića, a Grozdanić je izuzet. Abazović ukazuje, kako sumnja da je to urađeno kako se ne bi radilo o organizovanoj kriminalnoj grupi.

"Naglašavam da je naročito indikativno da se provjerom spoljnih i unutrašnjih kamera - video materijala ANB očito da je tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković učestalo posjećivao ANB, i to baš u periodu rada navedenog portala. Prema mom sudu, ovo je indikativno jer nije uobičajeno ministar odbrane toliko učestalo posjećuje ANB i da ima potrebu da posjeti ANB, naročito kod činjenice da je izborni proces bio u toku", izjavio je Abazović, lider GP URA. 

On je, pozivajući se na operativna saznanja, rekao da je Filip Đuranović, bivši službenik ANB-a, bio administrator portala "Udar", a nije obuhvaćen tekućim postupcima. 

"Smatram da bi bilo svrsishodno da Vlada oslobodi čuvanja tajne Dejana Vukišića, da može o svemu ovome da svjedoči detaljno", rekao je Abazović. 

Tvrdi i da bi Vukšić mogao da prezentuje dokumentaciju koju je već prezentovao meni kao vicepremijeru, o ovom portalu. 

Kaluđerović je nakon ročišta novinarima kazao da je za njega iznenađenje to što bivši šef ANB-a Dejan Vukšić nije oslobođen čuvanja tajne.

“To je iznenađenje za mene, jer mislim da je nesporan u ovom slučaju javni interes. Nije u pitanju pozicija moja kao tužioca, iako i to nije beznačajno, ali ovdje je naglašen javni interes da se ovdje skidaju oznake tajnosti, da bi se odgovarajućim postupcima pred sudovima priveli pravdi oni pojedinci koji su drastično zloupotrijebili službeni položaj”, kazao je Kaluđerović novinarima.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније