Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ RTCG ]

24. 03. 2024. 07:05 >> 20:57
3
Čitaj mi:

NE ZNA SE IMA LI ISTRAGA

Uprkos "crnoj listi" Mićunović nije interesantan SDT-u

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) već više od četiri mjeseca ne odgovara na pitanja Portala RTCG da li se u Crnoj Gori vode postupci protiv biznismena Branislava Mićunovića i Miodraga Dake Davidovića koji su na jesen prošle godine stavljeni na američku crnu listu.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a u novembru 2023. godine na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana dodala je ova dva biznismena zbog njihove navodne umiješanosti u organizovani kriminal.

Odluka američkog Ministarstva finansija da uvede sankcije podrazumijeva i da su Amerikancima zabranjene sve transakcije koje obuhvataju imovinu ili interese sankcionisanih pojedinaca.

Prema podacima zvaničnih registara, Mićunović ima tri firme u Crnoj Gori, a Davidović jednu u našoj zemlji, a jednu u Panami. Pritom, Mićunović je osnovao i firmu na Kipru ali je ona ugašena u međuvremenu.

Godinama unazad, Mićunović je pominjan kao prijatelj bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, o čemu se svojevremeno raspravljalo i u parlamentu..

Mićunović se godinama u Crnoj Gori povezuje sa građevinarskim i kockarskim biznisom, te firmama "Džek pot" i "Zeta film". Često je viđan u luksuznom hotelu "Splendid" u Bečićima.

Bio je optužen i za ubistvo Nikšićanina Radovana Kovačevića u oktobru 2000. godine, ali je ipak kasnije pravosnažno oslobođen optužbe, jer i pored više prisutnih tokom ubistva, niko nije identifikovao Mićunovića kao osobu koja je pucala.

Kako je u novembru prošle godine saopšteno iz američkog Ministarstva finansija, Mićunović je godinama vodeća ličnost organizovanog kriminala i uz to je najpoznatiji po nelegalnom krijumčarenju cigareta koje je korumpiralo i podrilo nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore.

Podsjetimo, Mićunović je bio i jedan od optuženih u Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih godina. Oslobođen je, jer je vijeće Suda u Bariju 2019. godine obustavilo postupak protiv njega. 

Duvanska afera je u Crnoj Gori otvorena 2001. godine, nakon tekstova u zagrebačkom "Nacionalu" ali i informacija da su italijanski istražitelji otvorili istragu. 

"Šverc duvana decenijama je prisutan u Crnoj Gori i bio je najveći izvor nelegalnih prihoda u državi. Smatramo da dosta naših građana koji imaju enormnu imovinu, imaju je od šverca duvana, a ne što su otkrili mikročipove. Nekolicina takvih, siguran sam, ima više novca nego Crna Gora u svom trezoru. Ne možete da objasnite da je pravedno da jedan kockar ima imovinu od 100 miliona eura, i da mislite da je on imao sreće u životu. Ne, on je bio član duvanske mafije", kazao je raniji premijer Dritan Abazović u dokumentarcu "Dosje Jarak", koji se bavi duvanskom mafijom, koja je zbog pisanja o tome života koštala glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića 2004. godine, i urednika hrvatskog "Nacionala" Iva Pukanića.

Pukanić je svjedočio pred italijanskim pravosudnim organima, a Jovanović je likvidiran prije nego što je obavio razgovor sa istražiteljima.

Mićunović je, kako se navodi na sajtu američkog Ministarstva finansija sankcionisan "zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito".

Miodrag Daka Davidović je biznismen iz Crne Gore, početkom devedesetih je bio načelnik policije u Nikšiću.

Kako se navodi u odluci američkih vlasti, on je decenijama prao novac za kriminalne organizacije, jačajući svoj uticaj i učestvujući u švercu cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.

"Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlji, uključujući njene napore da utiče na izborne rezultate", navodi se u odluci.

U odluci OFAC-a se napominje da je od 1991. do 1992. Davidović bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) BiH. Krajem devedesetih Davidović je bio sumnjičen i za krijumčarenje cigareta, međutim te optužbe nikada nisu dokazane.

Do danas, nije poznato šta cu crnogorske istražne institucije uradile nakon američke odluke. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније