Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M. [ Libertas ]

05. 03. 2024. 13:46 >> 06:49
Čitaj mi:

VIŠI SUD

Suđenje Medenici: Sumnja u pristrasnost nije razlog za izuzeće

Viši sud u Podgorici odbio je, kao neosnovan, zahtjev državnog tužioca Vukasa Radonjića, koji je tražio izuzeće sutkinje Nade Rabrenović u postupku protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i sutkinje Milice Vlahović-Milosavljević, kojima se sudi zbog sumnje da su zloupotrijebile službeni položaj. 

Tužilac Radonjić je taj zahtjev podnio na ročištu 27. februara, nakon što je ponovo odgođeno suđenje Medenici i Vlahović-Milosavljević, ovog puta zbog odsustva jednog od advokata odbrane.

"Hoćemo li da se držimo zakona ili ljudskih obzira. I prošli put nijeste postupili po zakonu nego iz nekih ljudskih motiva. To je mimo zakona. Tražim vaše izuzeće jer način na koji postupate mi ukazuje da ste pristrasni", naveo je tada tužilac Radonjić, obraćajući se sutkinji Rabrenović.

S druge strane, predsjednik Višeg suda u Podgorici, sudija Boris Savić, taj zahtjev je odbio kao neosnovan.

U obrazloženju tog rješenja je napisao da "ne postoji nijedan razlog za izuzeće sudije predviđen u članu 38 Zakonika o krivičnom postupku, koji bi doveo u sumnju neprostrasnost u postupanju".

"Neosnovani su navodi kojima se ukazuje na pristrasnost i nepravilnost jer sud vodi postupak u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti od kojih zavisi odluka, a eventualno nezadovoljstvo može biti predmet procesnih radnji koje podnosilac zahtjeva za izuzeće može preduzeti u cilju provjere zakonitosti odluke pred drugostepenim organom. Način vođenja postupka sam po sebi, u odsustvu drugih okolnosti, ne može biti razlog za izuzeće postupajućeg sudije, a podnosilac zahtjeva za izuzeće ne navodi druge razloge i dokaze za izuzeće osim sumnji u nepravilno vođenje postupka zbog odlaganja pretresa", navodi se u obrazloženju odluke sudije Savića.

Protiv tog rješenja, kako se navodi, nije dozvoljena žalba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније