Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

03. 03. 2024. 07:05 >> 06:55
2
Čitaj mi:

ITALIJANSKE SUDIJE

"Skaj" komunikacija validan dokaz

Italijanske sudije ocijenile su da su istražitelji legitimno koristili "Skaj" razgovore između kriminalaca iz cijelog svijeta kao dokazni materijal. U Rimu se takav materijal koristi u najvažnijim mafijaškim suđenjima poslednjih godina. U pitanju su prepiske vođene preko aplikacije "Skaj".

Kako prenosi "Republika", istražitelji imaju brojne dokaze o krivičnim djelima, a sve te informacije koje tužioci širom Italije znaju nakon što su se dočepali prepiski sadržanih na serverima „Sky Ecc” su validne i upotrebljive u sudskim procesima.

"Ovo je saopštio Kasacioni sud, krivično odjeljenje, na kraju višečasovne rasprave, zahvaljujući čemu su žalbe advokata nekih kalabrijskih kriminalaca na kraju odbijene. Prekretnica za tužioce protiv mafije", prenijela je "Republika".

Veći broj kriminalnih grupa u Crnoj Gori su otkrivene, zahvaljujući podacima iz Europola i policija zapadnih zemalja koje su presrele, dešifrovale i proslijedile crnogorskim istražiteljima šifrovane razgovore preko kriptovanih telefona i aplikacija, među kojima je i Sky ECC aplikacija. 

Posljednjih godina, posebno su u fokusu "Skaj" komunikacije koje su vođene između članova dva crnogorska kriminalna klana - "kavačkog" i "škaljarskog". 

Crnogorsko specijalno tužilaštvo tražilo je od tužilaštva Francuske dostavljanje sadržaja sa Sky platforme koji može dovesti u vezu pojedine grupe sa kriminalnim aktivnostima na području Crne Gore. Taj materijal je dobijen, i već je i podignuto više optužnica. 

Nakon dostavljanja materijala iz Francuske, Uprava policije je obradila traženi materijal i identifikovala Sky korisnike i dostavila ga zvanično Specijalnom tužilaštvu. Potom je kroz dalje istražne radnje došlo do podizanja optužnica i očekuje se da počnu i prva suđenja. 

Inače, Sky je zaštićena aplikacija za bezbjednu razmjenu poruka, međutim, naporima službi bezbjednosti širom svijeta sada je veliki broj takvih poruka dostupan. 

Prema ranijem pisanju medija, "Skaj" se ne može preuzeti sa regularnih internet prodavnica za telefonske aplikacije već ga je moguće kupiti samo od proizvođača. Cijena za korišćenje aplikacije varira u zavisnosti od perioda korišćenja. 

Evropska policijska agencija - Europol - ukazala je prije tri godine da su preduzete velike akcije za blokiranje šifrovane komunikacije između kriminalnih mreža. Naveli su tada da 170.000 pojedinaca širom svijeta koristi tu aplikaciju. 

Beogradski Specijalni sud na jesen prošle godine odlučio je da se poruke iz "Skaj" komunikacije prihvate kao dokaz na suđenju optuženom pljevaljskom narko-bosu Darku Šariću i njegovom nekadašnjem advokatu Dejanu Lazareviću povodom optužbi za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Ovo pitanje je posebno važno ako se ima u vidu da su brojni aktuelni predmeti pred crnogorskim sudovima zasnovani upravo na podacima iz "Skaj" aplikacije, a te je podatke našim organima dostavio Europol.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније