Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Б.Б.

12. 12. 2023. 09:46 >> 09:51
5

VIŠI SUD O SLUČAJU NIKOLIĆ

Sud cijenio da je povreda koja je izazvala smrt supruge nanijeta nehatom

U Višem sudu u Podgorici objašnjavaju da je u slučaju Dalibora Nikolića koji je osuđen zbog krivičnog djela nasilje u porodici na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, tokom postupka nesporno utvrdio da je optuženi kritičnom prilikom nanio pokojnoj oštećenoj Z.N. više lakih i teških tjelesnih povreda, te da joj je od udarca pesnicom u podočnom predjelu nanio još jednu tešku tjelesnu povredu, usljed koje je došlo do njene smrti nakon šest dana, ali da je ta povreda nanijeta nehatom. Sud, nije mogao da prihvati pravnu kvalifikaciju krivičnog djela teško ubistvo, jer u konkretom slučaju, nije postojao umišljaj.

Udarac je, kako objašnjavaju, izazvao naglo savijanje glave oštećene unazad i kidanje mostnih vena, od koje povrede je kod oštećene smrt nastupila šest dana nakon zadobijanja navedene povrede.

"Sud nije mogao da prihvati pravnu kvalifikaciju krivičnog djela teško ubistvo, jer u konkretom slučaju, po mišljenju suda, nije postojao umišljaj za ovo krivično djelo, pa ni eventualni umišljaj, kako je stavljeno na teret izmijenjenom optužnicom. Ovo iz razloga što se odgovarajući vještak medicinske struke na jasan način izjasnio da su teške tjelesne povrede koje su zadate bejzbol palicom zadate u predjelu ekstremiteta, dok je ona teška tjelesna povreda koja je prouzrokovana na licu i koja je direktni uzrok smrti nanijeta pesnicom. Imajući to u vidu, sud nije mogao sa sigurnošću izvesti zaključak da je ovaj udarac pesnicom zadat sa umišljajem da se izvrši krivično djelo teško ubistvo, usljed čega je izvršio pravnu prekvalifikaciju krivičnog djela, i našao da su se u radnjama optuženog ostvarili svi bitni elementi bića krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, koje opisuje situaciju kad primjena grubog nasilja prouzrokuje smrt člana porodice, s tim što je u odnosu na osnovno djelo postupao sa umišljajem, a u odnosu na težu posljedicu – smrt oštećene, sa nehatom", naglašavaju u saopštenju.

Pojašnjavaju da je za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici predvđena kazna zatvora od 3 do 12 godina, pa je sud okrivljenom Nikoliću izrekao maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a kao otežavajuće okolnosti je našao to da je oštećena u trenutku zadobijanja povreda bila u drugom stanju, da je optuženi takvim svojim činjenjem ostavio troje maloljetne djece bez drugog roditelja-majke, a posebno je imao u vidu i surovost prilikom nanošenja povreda oštećenoj. 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније