Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

А.Б. [ Portal RTCG ]

24. 11. 2023. 15:14 >> 15:23

ODLUKA VIŠEG SUDA

Izručenje Do Kvona moguće, ministar pravde donosi konačnu odluku

Viši sud saopštio je danas da su ispunjene sve zakonske obaveze po pitanju izručenja južnokorejskog državljanina Do Kvona Republici Koreji.

U saopštenju suda nadalje se ističe da ukoliko ministar pravde dozvoli konačno izručenje Do Kvona, izručenje se realizovati nakon okončanja izvršenja krivične sankcije izrečene pred Osnovnim sudom u Podgorici u predmetu koji se protiv istog vodio zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave.

"U obrazloženju navedenog rješenja istaknuto je da stoji činjenica da je okrivljeni K.D.H. dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči nadležnim organima Republike Južne Koreje. Međutim, Viši sud u Podgorici je našao da treba ipak odlučiti kao u izreci odnosnog rješenja, jer se u konkretnom slučaju radilo o ekstadiciji kojoj se obratilo više država, te da se primat ipak reguliše odredbom člana Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kada će ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja, iz čega proizilazi da će o navedenom konačnu odluku donijeti ministar pravde Crne Gore. Ukoliko ministar pravde dozvoli konačno izručenje prethodno imenovanog okrivljenog, izručenje se realizovati nakon okončanja izvršenja krivične sankcije izrečene pred Osnovnim sudom u Podgorici u predmetu koji se protiv istog vodio zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave iz člana Krivičnog zakonika Crne Gore, a u kojem predmetu je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca", piše u saopštenju suda. 

Podsjećamo, korejski državljani Do Kvon i Hon Čang Jon su osuđeni za falsifikovanje pasoša kojim su namjeravali da napuste Crnu Goru 23. marta privatnim letom za Dubai.

Uhapšeni su na podgoričkom aerodromu, a koristili su lažni pasoš Kostarike. Kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova potjernica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario povjerioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD).

U međuvremenu je Viši sud u Podgorici odredio šestomjesečni ekstradicioni pritvor za Do Kvona i Čang Jona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније