Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V./T.G. ]

28. 09. 2023. 18:09 >> 18:42
1

DRŽAVLjANI EGIPTA

Lažni turisti ostali u Crnoj Gori

Bezvizni režim između Crne Gore i Arapske Republike Egipat tokom ljetnje turističke sezone zloupotrijebilo je preko 80 egipatskih državljana i policiji je dat nalog da ih otkrije i procesuira. Te osobe iz Arapske Republike Egipat došle su u Crnu Goru koristeći režim bezviznog putovanja tokom sezone, ali se nisu vratili u svoju matičnu državu i izdat je nalog da se prekršajno procesuiraju čim budu otkriveni. To se navodi u Izvještaju crnogorske vlade o primjeni odluke o ukidanju viza za državljane Egipta, Uzbekistana i Saudijske Arabije.

Navodi se i da je ovaj bezvizni režim zloupotrijebio i jedan broj državljana Uzbekistana a možda i Saudijske Arabije.

Što se tiče Egipta,  navodi se da su ove osobe došle čarter letovima. 

"U periodu od 28. aprila 2023. godine do 6. septembra 2023. godine, podsredstvom turističke agencije Montenegro Turist Servis iz Podgorice, realizovali su čarter letovi na relaciji Kairo – Podgorica, kojima je u Crnu Goru doputovalo ukupno 1506 državljana Arapske Republike Egipat, kao i letovi za povratak u Kairo za isti broj lica, kojima teritoriju Crne Gore do sada nije napustilo ukupno 82 državljana Arapske Republike Egipat, što je u suprotnosti sa gore navedenom Odlukom. Od strane Sektora granične policije sve organizacione jedinice obaviještene su da je u slučaju kontrole ovih 82 lica na graničnim prelazima ili u unutrašnjosti teritorije Crne Gore, ista potrebno prekršajno prcesuirati zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, jer isti nijesu napustili teritoriju Crne Gore na način propisan Odlukom o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize",navodi se u Izvještaju.

Kada je u pitanju Uzbekistan, od 8. juna do 7. septembra ove godine našu zemlju nije napustilo 17 njihovih državljana. Utvrđeno je da je 10 njih nezakonito ušlo u Hrvatsku odakle su vraćeni u skraćenom postupku readmisije. Nakon toga su kažnjeni i izrečena im je zabrana ulaska u Crnu Goru. Drugih sedam lica se još potražuju. 

Izvještaj sadrži i osvrt na Saudijsku Arabiju. 

"Uvidom u evidenciju o prelasku državne granice Crne Gore utvrđeno je, da je u periodu od 1. aprila do 1. septembra 2023. godine u Crnu Goru ušlo 10.553 državljana Kraljevine Saudijske Arabije, dok je na izlazu iz Crne Gore registrovano 9.579. Takođe Vas obavještavamo da razlika u broju između ostvarenih ulazaka i izlazaka državljana Kraljevine Saudijske Arabije predstavlja statističku razliku u zadatom periodu. Kao takva može predstavljati eventualni indikator zloupotreba ali treba uzeti u obzir i okolnosti koje se tiču selektivne kontrole na graničnim prelazima tokom trajanja ljetnje turističke sezone, lica koja su u Crnu Goru ušla po drugim osnovima (posjedovanju crnogorske vize, dozvole za boravak u UAE, Šengen vize itd), lica koja su ostvarila pravo na privremeni boravak nakon ulaska u Crnu Goru te i dalje u Crnoj Gori borave po tom osnovu, kao i lica koja su ušla u Crnu Goru neposredno prije zadatog krajnjeg roka te i nakon toga zakonito borave u Crnoj Gori", navodi se u Izvještaju. 

Podsjetimo, turisti iz Saudijske Arabije i nekoliko drugih zemalja mogu i ove godine boraviti u Crnoj Gori bez viza, uprkos prošlogodišnjim kritikama Evropske komisije, koja je konstatovala da se Podgorica udaljava od vizne politike Evropske unije.

Vlada Crne Gore je na sjednici 26. aprila donijela odluku da saudijski turisti mogu pod posebnim uslovima boraviti u Crnoj Gori bez viza i do 30 dana, od 5. maja do 31. oktobra. To važi i za nekoliko drugih zemalja uključujući Egipat i Uzbekistan. 

Iz Brisela su ranije poručili da se, s obzirom da je najdalje odmakla u procesu pristupanja, od Crne Gore očekuje da ne ukida vizni režim za građane trećih zemalja, koji ne mogu ni u EU da uđu bez prethodno odobrenih viza. Novi osvrt na to postupanje crnogorskih vlasti Evropska komisija vjerovatno će dati u novom Izvještaju o Crnoj Gori koji se očekuje polovinom oktobra. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније