Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

07. 09. 2023. 06:43 >> 16:31
1

ČIJA JE ODGOVORNOST?

Presude na čekanju, ročišta se prolongiraju

Odgađanje suđenja u posljednje vrijeme sve je češća pojava. Iako se ročišta ne održavaju, rok za presuđivanje teče, pa su nedavno dvije osobe optužene za pokušaj ubistva puštene na slobodu jer je isteklo vrijeme od tri godine, a presuda nije donijeta. Dok iz Ministarstva pravde poručuju da je odgovornost na sudu, advokati kažu da na kašnjenje u presuđivanju utiču brojni faktori. I jedni i drugi saglasni su da će takvih slučajeva biti još.

Iako odredba da, nakon podizanja optužnice, pritvor može trajati najduže tri godine, do kada bi trebalo da bude donijeta presuda, odavno postoji u našem zakonodavnomsistemu, iz Ministarstva pravde kažu da se na prste jedne ruke mogu izbrojati osobe koje su puštene na slobodu jer sud nije reagovao u predviđenom roku.

"Zaista je nevjerovatno da se to sad počelo dešavati. Imajući u vidu da ta zakonska odredba postoji odavno, a da ovakvih slučajeva nije bilo mnogo, mislim da je logično zaključiti da nije problem do zakona nego do suda", kaže za TVCG Branimir Janjević.

Da je odgovornost na sudu, saglasan je i advokat Damir Lekić. Ističe, međutim, da na nedonošenje presuda utiču i brojni drugi faktori.

"Imali smo koronu, paštrajk advokata, pa odlazak velikog broja sudija i tužilaca u penziju i svi ti predmeti su stajali u fiokama, niko se nije bavio njima", kaže Lekić.

Koliko predmeta u fiokama stoji duže od dvije i po godine, iz Višeg suda nam nijesu odgovorili. Nakon što su nedavno dvojica Podgoričana optužena za pokušaj ubistva puštena iz zatvora jer presuda nijedonijeta na vrijeme, mediji su spekulisali da bi narednih mjeseci još stotinu optuženih moglo biti na slobodi, što, prema riječima naših sagovornika, nije nemoguće.

"Svi smo svjedoci da se pred Specijalnim odjeljenjem Višeg suda sudi velikom broju lica koja senalaze u pritvoru, a sudi im se za neka od najtežih krivičnih djela", ističe Janjević.

"Pogotovo u posljednje vrijeme otkad je aktuelna skaj komunikacija pa se pritvor određuje svima i bezopravdanog razloga, iako bi to trebalo da bude izuzetak, ali mjera pritvora setoliko primjenjuje da ćemo doći u situaciju da u zatvorskim ćelijama imamo po 9-10-12 lica i da ta lica više nećemo imati gdje da smjestimo", dodaje Lekić.

Ovakvo postupanje organa, poručuju naši sagovornici, ruši ionako loše povjerenje građana u pravosudni sistem.

"Kada vam zakon kaže da hitno morate da riješite nešto a to se ne rešava ko zna koliko, vjerujte mi da i žrtve krivičnog djela to prebole i totalno se izgubi interes za to i svrha suđenja koje treba da bude brzo i efikasno a ne da se čeka na pravdu po ko znakoliko vremena", poručuje Lekić.

"Mislim da treba postrožiti odgovornost, odnosno rigorozno ispitati postupanje sudija u čijimpredmetima je došlo do ovih situacija, a takođe mislim da je neophodno da ipredsjednici sudova preduzmu radnje kako bi zaštitili sistem da ne dolazi doovakvih slučajeva, a i Sudski savjet da djeluje u odgovarajućem pravcu", smatra Lekić.

Od Sudskog savjeta danas nijesmo mogli dobiti komentar na ovu temu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније