Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В. [ Corriere di Bologna ]

30. 07. 2023. 18:28 >> 10:08

KONTROVERZNI BIZNISMEN

Kuomo o cigaretama u CG: Kad jednom kupe više me nije briga šta rade sa njima

Kontroverzni biznismen Đerardo Kuomo, optuživan za šverc cigareta preko Crne Gore 90-ih godina prošlog vijeka, u intervjuu za "Korijere di Bolonja" kazao je da se uvijek bavio trgovinom cigaretama, ali da nije kršio zakone. Na pitanje o prebacivanju cigareta gliserima iz Crne Gore ka Pulji, Kuomo je rekao "kada jednom kupe moje proizvode, više me nije briga šta rade sa njima".

Kuomo, danas u osmoj deceniji života, optuživan je, osuđivan i oslobađan pred sudovima u Italiji, a žali se kako je u javnosti optuživan da je kriminalac iako je, kako tvrdi, "pristojna osoba". 

Na pitanje o švercu, naveo je da se to desilo samo jednom, 1968. godine, a radi se o 500 paklica cigareta zaplijenjenih u Komu i odvezenih u Bolonju.

"Tada sam imao sreću da upoznam jednog od najbogatijih švajcarskih biznismena, koji je shvatio da ima posla sa veoma inteligentnim mladićem od 23 godine", rekao je Kuomo. 

Naveo je da nikada nije radio ništa drugo osim poslova sa cigaretama.

"Plaćao sam sve što sam dugovao u Švajcarskoj: 3,5 miliona franaka kada sam otišao, zamislite šta sam sve godinama plaćao. I strpali su me u zatvor", ukazuje Kuomo.

Na konstataciju novinara da su stranice i stranice dokumenata iz istraga i suđenja napisane o motornim čamcima punim cigareta koje su u Pulju stizale iz Crne Gore i Bugarske, on je odgovorio "kada jednom kupe moje proizvode, više me nije briga šta rade sa njima".

"Sve plaćeno prije odlaska na carinu, regularno u tom trenutku i nije me briga. Imam bilanse, račune, revizije administratora. Ako je šverc moj posao, onda su sve carine u  Evropi moji saučesnici", rekao je Kuomo. 

Kralj krijumčarenja ili mafijaš, glasilo je pitanje. 

"Označili su me za ono što nijesam, ja sam pristojna osoba", odgovorio je Kuomo, čiji je intervju najavljen na naslovnoj strani lista "Korijere di Bolonja". 

Kuomo je često pominjan u crnogorskoj javnosti kao kralj šverca cigareta i jedan od ključnih partnera ranije crnogorske vlasti u švercerskim operacijama. On je u rijetkim medijskim nastupima odbacivao optužbe. U iskazu tužilaštvu u Bariju 2001. godine govorio je o vezama sa tadašnjom vlašću, uključujući i sa ranijim šefom države Milom Đukanovićem. 

Đukanović je odbacio optužbe za šverc, a sudski slučaj protiv njega je sasvim obustavljen 2008. godine u Bariju. Nekoliko njegovih prijatelja i saradnika, uključujući Stanka Subotića, Veselina Barovića i Branislava Mićunovića, bili su na spisku okrivljenih ali sudski postupak protiv njih je obustavljen i optužbe su povučene. Svi su negirali umiješanost u bilo kakve nezakonite radnje. 

Na šverc cigareta i milionsku štetu budžetu EU ukazivala je i Evropska komisija u tužbi protiv velikih duvanskih korporacija 2001. godine. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније