Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

04. 07. 2023. 06:44 >> 15:20

POD NAZDOROM SPO

Zaplijenjene cigarete još u Baru, država izgubila preko 20 miliona eura

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović otkrio je juče nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost da se cigarete koje su zaplijenjene prošle godine nalaze u specijalnom hangaru koji je potpuno zapečaćen u Luci Bar. Uz to, država je zbog preporuke međunarodnih partnera da te cigarete ne budu prodate, izgubila oko 20 miliona eura, kazao je premijer. 

"Mi smo zbog međunarodnih partnera izbubili 20 miliona eura, jer je moja primarna ideja bila da se one prodaju na međunarodnom tržištu. S obzirom na to da im ističe rok, svakim danom su sve bezvrednije. Na te cigarete više ne treba računati", rekao je Abazović juče, odgovarajući na pitanje Portala RTCG.

U Luci Bar je u maju prošle godine oduzeto 145.000 paketa cigareta, čija vrijednost iznosi više desetina miliona eura, ali javnosti je još nepoznato gdje se te cigarete nalaze i da li su uništene. Abazović je približio da se nalaze u hangaru u Luci Bar. Saznajemo da su pod nadzorom Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Vlada Crne Gore imala je namjeru da zaplijenjene cigarete bez akciza ubaci na tržište i da na taj način ostvare prihod od tranzita duvanskih proizvoda preko Crne Gore.

Ipak, dio međunarodnih institucija i organizacija ukazao je da te cigarete ne smiju biti vraćene na tržište, te da su to i međunarodne obaveze Crne Gore. 

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović kazala je prošle godine da duvan, duvanski proizvodi i proizvodna oprema moraju biti uništeni ili uklonjeni.

"Shodno članu 18, Protokola i članu 15.4(c) SZO FCTC definisana je posebna obaveza svih zemalja članica da obezbijede da sav konfiskovan duvan, duvanski proizvodi i proizvodna oprema moraju biti uništeni ili uklonjeni, pri čemu, shodno članu 1 Protokola precizno je definisano da "konfiskacija" podrazumijeva trajno lišavanje imovine po nalogu suda ili drugog nadležnog organa" istakla je sredinom prošle godine Brajović. 

Navela je da sve zemlje koje su pristupile Protokolu, a članice su Konvencije su dužne izvršavati preuzete obaveze u skladu sa duhom ratifikovanih sporazuma.

"Uvjereni smo da će Crna Gora, kao članica oba sporazuma, iskoristiti priliku da demonstrira svoje liderstvo i posvećenost naporima na planu eliminacije nezakonite trgovine duvanskim prozivodima, kao i da ispoštuje svoje međunarodne obaveze", objasnila je Brajović.

Abazović je 14. maja prošle godine rekao da je šverc cigareta u Crnoj Gori u poslednje dvije decenije bio najunosniji posao od kojeg su pojedinci zarađivali 500 miliona eura godišnje.

Ranije je iznio podatak da prema operativnim podacima stranih bezbjednosnih službi oko 20 odsto svih švercovanih cigareta u Evropsku uniju dolazi preko Crne Gore.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks kazala je krajem marta prošle godine da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koje dospijevaju na tržišta Evrope, te da šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana više od 300 miliona eura izgubljenih prihoda godišnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније