Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Objavila: M.M.Lj.

25. 03. 2017. 08:23 >> 08:05
4

VRIJEDNOST 4 MILIONA

Švercovane cigarete proizvedene u Duvanskom

Inspektori kriminalističke policije juče su uspjeli da prebroje oko osam hiljada paketa cigareta različitih brendova, zaplijenjenih u iznajmljenom skladištu, vlasništvo privatne firme “Golden gejt”, u naselju Karabuško polje.

 

Kako pišu Dnevne novine, vrijednost zaplijenjene robe, prema nezvaničnim procjenama, iznosi oko četiri miliona eura, a službenici policije na tragu su organizatorima švercerskog lanca, koji vodi do istočnog kontinenta.

Vikend novine saznaju, da je u višemjesečnoj akciji policija došla do operativnih podataka da se u sumnjivom skladištu kriju i cigarete bez akciznih markica proizvedene u Novom duvanskom kombinatu u Podgorici, što se i potvrdilo preksinoćnjim višesatnim pretresom sumnjivih hangara i kasnijim uviđajem, koji se nastavio i juče tokom cijelog dana. Nezvanično, danas bi trebalo da cijela zaplijenjena roba, koja je dokumentovana, bude prebačena na drugu lokaciju.

VN saznaju da je značajan dio zaplijenjenih cigareta proizveden u Novom duvanskom kombinatu, a jedan od pravaca provjera policije ide i prema direktoru te fabrike Isatu Boljeviću.

Sumnja se da su švercovane cigarete proizvedene u podgoričkom Duvanskom kombinatu i u još nekoliko fabrika u okruženju trebale da završe na arapskom tržištu, ali ne regularnim putem, već, kako se vjeruje, švercerskom rutom iz Crne Gore preko Albanije i dalje ka targetiranim destinacijama. Cigarete su upakovane u omotu, na kojem su štampani nazivi nekoliko različitih brendova, potpuno nepoznatih ovdašnjem tržištu.

Vlasnici Golden Gejta tvrde da ne znaju ništa

Prema nezvaničnim informacijama, službenici kriminalističke policije preksinoć su obavili informativni razgovor sa vlasnikom “Golden gejta” P.Đ. i članovima njegove familije i svi su negirali da imaju bilo kakva saznanja u vezi sa uštekanim cigaretama.

Skladište koje je poslužilo kao švercersko skrovište navodno je još prije tri godine iznajmio Lj.Đ., brat od P.Đ., koji posljednjih mjeseci boravi u Americi.

Da je Crna Gora važno čvorište u švercu cigareta, kako na lokalnom i regionalnom planu, tako i na međunarodnom, upozorava se i u policijskom dokumentu SoCta za 2015. godinu.

“U posljednjem vremenskom periodu prisutna je sve izraženija problematika krijumčarenja cigareta preko teritorije Crne Gore, a sa aspekta krijumčarskih ruta, posebno važno mjesto zauzima Luka Bar, na šta ukazuju i posljednje zapljene velikih količina cigareta. Registrovan je i slučaj krijumčarenja legalno proizvedenih cigareta iz Crne Gore, preko Luke Bar ka Grčkoj, gdje je i zaplijenjena velika količina cigareta”, piše u policijskom dokumentu.

Sprovođenjem pojačanih kontrola tokom 2014. i 2015. godine, kako se navodi u tom dokumentu, zaplijenjeno je preko šest miliona komada cigareta, od kojih je najveći dio bio namijenjen tržištu Crne Gore, te su kao takve distribuirane u maloprodajnim objektima u gotovo svim crnogorskim gradovima. Uglavnom je riječ o cigaretama bez akciznih markica ili onima na koje su nalijepljene akcizne markice zemalja okruženja Srbije, Hrvatske i Albanije.

Novi Duvanski je početkom prošle godine preuzela Kompanija BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, firma koja se jedina javili na šesti tender za dokapitalizaciju NDKP. Arapi su ponudili investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura. U osnovna sredstva uložili bi 18 miliona eura, a u obrtna dva miliona eura. Na čelu firme je Isat Boljević, predsjednik borda direktora Novog duvanskog kombinata i predstavnik ovog arapskog investitora u Crnoj Gori. O njemu su mediji ranije pisali, navodnom šverceru cigareta zajedno sa Srećkom Kesnerom.

Novi Duvanski kombinat postao je predmet istrage Specijalnog tužilaštva u aprilu prošle godine kada su uhapšeni stečajni upravnik Duvanskog kombinata Veselin Raičević i izvršni direktor firme Zetagradnja Miloš Stojanović zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj za vrijeme stečaja koji je uveden u Duvanski kobinat 2010. godine. Taj postupak je još u toku, a prema nezvaničnim informacijama pominje se da su sumnjive poslove uprave NDKP otkrili neki nezadovoljni i otpušteni radnici.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније