Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

10. 07. 2024. 16:32 >> 16:34

ISTORIJA DUELA ORANJEA I GORDOG ALBIONA

Holanđani žele reprizu 1988. godine, Englezi 1996.

Utakmicom na legendarnom "Vestfalenu" u Dortmundu biće poznato koja ekipa ide na megdan Španiji u finalu Evropskog prvenstva.

Kada se pogleda istorija međusobnih duela "oranjea" i "gordog albiona", može se vidjeti velika ujednačenost dvije velike fudbalske sile,doduše drugačijih fudbalskih filozofija, i samih stilova igre.

Do sada 22 međusobna duela, Holandija je slavila u sedam duela, Engleska u šest, devet duela završeno je bez pobjednika.

Prvi meč na velikom takmičenju desio se tek 1988. godine i to takođe u Njemačkoj, u sklopu grupe B Evropskog prvenstva.

Engleska je došla na turnir na krilima pobjede nad SFRJ od 0:4 u Beogradu i nacija je vjerovala u momke Ser Bobija Robsona da mogu da odu do kraja na turniru u, tada Zapadnoj Njemačkoj.

Poraz u prvom kolu od Irske nije shvaćen ozbiljno, ali onda im je tim Rinusa Mihelsa očitao fudbalsku lekciju.

Het trik Marka Van Bastena u pobjedi od 3:1 (utješni gol je postigao Brajan Robson), poslala je "gordi albion" ranije kući nego što je bilo očekivano na Ostrvu. Holandija je otišla skroz do kraja i osvojila svoj jedini trofej velikih takmičenja do sada.

Samo dvije godine kasnije dvije reprezentaicje su se našle ponovo u grupu, ovoga puta na Mundijalu u Italiji, i u Kaljariju na "Sant'Elia" stadionu nije bilo pobjednika. Utakmica je završena 0:0 a interesantno da je pravdu dijelio jugolsovesnki sudija Zoran Petrović.

I jedne i druge će u nokaut fazi da izbaci budući svjetski šampion, ekipa Zapadne Njemačke.

Da su dvije ekipe "suđene" u grupnoj fazi potvrdio je EURO 1996. godine koji su ogranizovali upravo Englezi.

Ovoga puta posljednje kolo grupne faze na Vembliju, donijelo je spektakl "gordog albiona" i ubjedljivu pobjedu od 4:1.

Po dva gola Alana Širera i Tedija Šeringema, za Holandiju je nakon 4:0 pogodio tada tinejdžer Patrik Klajvert.

Obje ekipe će u nokaut fazi da budu izbačene nakon penal serija. Holanđane će da izbace Francuzi, dok će Englesko ponovo Zapadna Njemačka, baš kao i 1990. godine.

Od tog duela 1996. trebalo je da prođe preko dvije decenije da se dvije fudbalske selekcije sretnu ponovo na nekom velikom takmičenju, i to na najmlađem UEFA Ligi nacija.

Sudar u polufinalu u Gimeraešu, dva akutelna selektora su i tada bila na klupama, a slavila je nakon produžetaka Holandija sa 1:3.

Engleska je vodila na poluvremenu golom Markusa Rašforda iz penala, Holandija je izjendačila preko Matijasa De Lihta.

U produžecima je onda prvo Kajl Volker pogodio sopstvenu mrežu, a konačan rezultat je postavio ozloglašeni Kvinsi Promes (fudbaler koji je sada optužen i za ubistvo i za šverc više tona kokaina).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније