Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

S.V.

13. 06. 2024. 17:06 >> 17:09
Čitaj mi:

TURSKA

Osmina finala cilj, Guler i Jildiz stupaju na veliku scenu

Turska je u posljednjih 30 godina gotovo redovan učesnik prvenstava Evrope. Uglavnom takmičenje završi u grupi, izuzetak je polufinale iz 2008. godine.

Dobra stvar je, međutim, što osnovu tima čine talentovani igrači, koji bi na ovom prvenstvu mogli da skupe dragocjeno iskustvo i zablistaju na nekom narednom velikom takmičenju.

Turska je plasman u Njemačku izborila osvajanjem prvog mjesta u grupi sa Hrvatskom, Velsom, Jermenijom i Letonijom. Kampanju je započeo Štefan Kunc, ali je dobio otkaz, kada je nakon poraza u prijateljskom meču sa Japanom javno kritikovao igrače.

Ekipu je preuzeo Vinćenco Montela, koji je debitovao pobjedom nad Hrvatskom 1:0 u Osijeku. Potom je upisao pobjedu protiv Letonije 4:0 kod kuće i remizirao sa Velsom u gostima.

Turska je prije devedesetih uglavnom bila "topovsko meso" za većinu selekcija na Starom kontinentu.

"Fudbal u Turskoj je do devedesetih bio katastrofalan", prisjećao se u jednom intervjuu pisac i zaljubljenik u fudbal Orhan Pamuk.

Međutim, Fatih Terim i Mustafa Denizli su svojim trenerskim radom pokrenuli stvar sa "mrtve" tačke.

Pod Terimovim vođstvom, Turci su izborili plasman na prvo veliko takmičenje poslije 42 godine, bilo je to EP u Engleskoj. Ispali su u u grupi, ali su od tada propustili samo prvenstva Evrope 2004. i 2012.

U Belgiji i Holandiji stigli su do četvrtfinala, gdje su poraženi od Portugalaca 2:0, dok je 2016. i 2020. takmičenje završili u grupi.

Najbolji rezultat je polufinale 2008, gdje su izguibli nakon goleade od Njemaca 3:2.

Ipak, najveći uspjeh reprezentativnog fudbala dogodio se 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu kada je Turska zauzela treće mjesto.

Turska je u borbi za bronzu pobijedila Južnu Koreju 3:2.

Turska šampionat otvara sa Gruzijom 18. juna, potom 22. juna slijedi duel sa Portugalom, da bi na kraju grupne faze igrala sa Češkom (26. jun)

ZVIJEZDA TIMA

Talentovani tim predvodi as Intera Hakan Čalhanoglu koji je sa tim timom osvojio Seriju A.

Od igrača koji se ističu u Montelinom timu, tu su supertalentovani napadač Juventusa Kenanu Jildiz i te napadač Reala Arda Guler.

Montela će imati problema u odbrani, jer su sa spiska otpali štoperi Čalgar Sojundžu i Ozan Kabak.

SASTAV

Golmani: Mert Gunok (Bešiktaš), Ugurkan Čakir (Trabzonspor), Alkaj Bajandir (Mačnester junajted);

Odbrana: Mehmet "Zeki" Čelik (Roma), Merih Demiral (Al Ahli), Mert Muldur (Fenerbahče), Fredi Kadioglu (Fenerbahče), Abdulkerim Bardakči (Galatasaraj), Samet Akajdin (Fenerbahče), Ahmetkan Kaplan (Ajaks);

Vezni red: Hakan Čalhanoglu (Inter Milan), Kan Ajhan (Galatasaraj), Okaj Jokuslu (Vest Bromvič Albion), Orkun Kokču (Benfika), Salih Ozdžan (Borusija Dortmund), Ismail Juksek (Fenerbahče);

Napad: Dženk Tosun (Bešiktaš), Semih Kaličsoj (Bešiktaš), Arda Guler (Real Madrid), Jusuf Jazidži (Lil), Irfan Kaveči (Fenerbahče), Kerem Artukoglu (Galatasaraj), Bariš Alper Jilmaz (Galatasaraj), Junus Akgun (Galatasaraj), Kenana Jildiz (Juventus), Bertug Jildirim (Ren).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније