Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

D.B.

13. 06. 2024. 12:15 >> 15:15
Čitaj mi:

ukrajina

Spoj mladosti i iskustva, Ukrajina će biti kamen spoticanja

U Ruskoj imperiji ukrajinska nacija nikad nije bila priznata i bila je krivično gonjena, bio je poznat i priznat samo folklor. Tek nakon raspada Sovjetskog Saveza, ukrajinska himna je 1992. godine prvi put puštena na Olimpijskim igrama.

Fudbal je popularnost stekao u 19. vijeku. Nacionalni heroj, kada pitate Ukrajince, svakako je Andrej Ševčenko, nema ko nije čuo za njega.

Legendarni fudbaler Milana sa kojim se popeo na krov Evrope osvojivši Ligu šampiona 2003.godine. 

Za svoju reprezentaciju nastupao je na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, stigao do četvrtfinala ali ih je porazila Italija. Nastupao je i na Evropskom prvenstvu 2012.godine gdje je Ukrajina sa Poljskom bila domaćin.

Kasnije se upustio u političke vode...

Ukrajina na Evropskom prvenstvu se mora uzeti za ozbiljno, posebno kad se spomenu golgeter LA Lige Artem Dovbik, golman Reala Andrej Lunin, tu su i Oleksandr Zinčenko, Mihajlo Mudrik....

Spoj mladosti i iskustva, Ukrajina će biti kamen spoticanja mnogim reprezentacijama.

Selekciju vodi Sergej Rebrov koji je počeo svoju profesionalnu karijeru u Dinamu iz Kijeva, gdje je brzo stekao reputaciju talentovanog napadača. Za Dinamo je igrao od 1992. do 2000. godine, tokom čega je postigao mnoge značajne golove i doprinio osvajanju brojnih titula, uključujući devet prvenstava Ukrajine i šest ukrajinskih kupova.

Njegova saradnja sa Andrejem Ševčenkom u Dinamu bila je posebno plodonosna, čineći ih jednim od najopasnijih napadačkih parova u Evropi tog vremena.

Nakon završetka igračke karijere, Rebrov se upustio u trenerske vode.Vodio je Dinamo Kijev, saudijski Al-Ahli i mađarski Ferencvaroš.

Ukrajina je malo težim putem su stigli do Njemačke, kroz baraž. Prvo su u polufinalu slavili protiv Bosne i Hercegovine s 2:1, a onda istim rezultatom i protiv Islanda.

Inače, četa Sergeja Rebrova je bila bodovno poravnata sa Italijanima na kraju kvalifikacija ali je "izvisila" zbog goreg međusobnog učinka.

Ukrajinci će igrati na Euru u nesrećnim okolnostima koje su zadesile tu zemlju, u ratno doba kojem , izgleda, nema kraja.

Ukrajina na najnovijoj FIFA rang listi zauzima 22 mjesto, a na Evropskom prvenstvu igraće u grupi sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom.

PRVA ZVIJEZDA

Oleksandar Zinčenko kapiten je i najbolji fudbaler Ukrajine u posljednjoj deceniji. Iako nije dobijao mnogo prostora u Arsenalu u finišu sezone, svakako je fudbaler koji će se mnogo skautirati. Srbija ga pamti po porazu 5:0 od Ukrajine u kvalifikacijama za EUro 2020. godine.

Na golu imaju pouzdanog golmana Reala Lunjina koji je maksimalno iskoristio šansu koja mu se ukazala ove godine povredom prvog golmana Tiba Kurtoe.

Ilija Zabarnji standardan je u Bornmutu i smatra se jednim od najtalentovanijih štopera u generaciji.

SASTAV

Golmani: Andrej Lunjin (Real Madrid), Anatoli Trubin (Benfika), Georgi Bučan (Dinamo Kijev);

Odbrana: Jukim Koniplja, Valeri Bondar, Mikola Matvijeko (svi Šahtjor), Oleksandar Timčuk (Dinamo Kijev), Vitali Mikolenko (Everton), Maksim Taloverov (LASK), Ilja Zabarnji (Bornmut), Oleksandr Svatok (Dnjepar);

Vezni red: Taras Stepanenko, Oleksandr Zubkov, Georgi Sudakov (svi Šahtjor), Andrej Jarmolenko, Volodimir Bražko, Mikola Šaparenko (svi Dinamo Kijev), Sergej Sidorčuk (Vesterlo), Ruslan Malinovski (Đenova), Mihajlo Mudrik (Čelsi), Viktor Cigankov (Đirona), Oleksandr Zinčenko (Arsenal);

Napad: Artem Dovbik (Đirona), Roman Jaremčuk (Valensija) i Vladislav Vanat (Dinamo Kijev).

Prvi nastup na Evropskom prvenstvu Ukrajina će imati 17. juna protiv Rumunije, četiri dana poslije igra protiv Slovačke i 26. juna protiv Belgije za kraj grupne faze.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније