Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 08. 2014. 20:18 >> 20:17
3

BEZ STATUSA MANJINE

"Srbima u Albaniji prijeti nestanak"

Vlada Srbije što hitnije treba da pokrene pitanje zaštite prava srpskog naroda u Albaniji jer Srbima u Albaniji prijeti potpuni nestanak, kaže Aleksandar Čotrić.

Član Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta naveo da su Srbi u Albaniji bez priznatog statusa nacionalne manjine i bez prava na institucionalno obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku.

On je naveo da 30.000 Srba u Albaniji, iako su autohton narod koji na tim prostorima živi vjekovima, nemaju pravo na manjinsko predstavljanje u parlamentu i ne raspolažu nijednom obrazovnom ustanovom i sredstvom informisanja na maternjem jeziku, prenosi B92.

"Srbi, ali i druge manjine (Grci, Makedonci, Vlasi...), onemogućeni da se na popisima stanovništva izjašnjavaju o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, a zbog administrativnih komplikacija i visokih troškova postupka, koji premašuju 1.000 eura, praktično su lišeni mogućnosti da povrate svoja izvorna imena, koja su za vrijeme vladavine Envera Hodže nasilno albanizovana", naveo je Čotrić, koji je poslanik Srpskog pokreta obnove.

On je ocijenio da Vlada Srbije u bilateralnim susretima sa vlastima iz Tirane, kao i pred međunarodnim organizacijama - Ujedinjenim nacijama, OEBS-om i Evropskom unijom što hitnije "mora da pokrene pitanje zaštite prava srpskog naroda u Albaniji i grubog kršenja
Okvirne konvencije Savjeta Evrope o zaštiti prava nacionalnih manjina, koju je prije jedne decenije ratifikovao i Parlament Albanije".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније