Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

01. 10. 2020. 09:33 >> 09:43

MINISTRI ZA ŽIVOTNU SREDINU

Bolje razumjeti vezu između prirode i čovjeka

U svijetlu pandemije Kovid-19 presudno bolje razumijevanje veze između prirode i čovjeka, da bismo naučili kako da smanjimo rizik od budućih pandemija, kao i da bi na slične pojave epizoda zaraznih bolesti osigurali adekvatan odgovor ispravnom globalnom politikom biodiverziteta, ukazano je na neformalnom stastanku ministarki i ministara za životnu sredinu EU i država kandidata u Berlinu.

Sastanku koji se održava u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom, organizuje savezna ministarka životne sredine, zaštite prirode i nuklearne bezbjednosti, Svenja Schulze u ime Crne Gore prisustvuje generalna direktorica za životnu sredinu, Ivana Vojinović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma glavne teme sastanka su veza pandemije Kovid 19 i globalne politike biodiverziteta, kao i pitanje klimatskih promjena i ispunjenje ciljeva iz Pariskog sporazuma.

"Ukazano je na to da je u svijetlu pandemije Kovid-19 presudno bolje razumijevanje veze između prirode i čovjeka, da bismo naučili kako da smanjimo rizik od budućih pandemija, kao i da bi na slične pojave epizoda zaraznih bolesti osigurali adekvatan odgovor ispravnom globalnom politikom biodiverziteta", navodi se u saopštenju.

Postavljanje politike biodiverziteta visoko na političku agendu, kako dodaju iz tog vladinog resora, imaće ključnu ulogu da se na 15. sastanku Konferencije država potpisnica Konvencije o biodiverzitetu usvoji novi globalni okvir biodiverziteta nakon 2020. koji mora pružiti adekvatan odgovor na trenutnu krizu.

"U odnosu na klimatske promjene, a imajući u vidu da se u decembru 2020. obilježava pet godina od usvajanja Pariškog sporazuma, sve države potpisnice su se obavezale da do kraja godine podnesu ambiciozno ažuriranje svojih nacionalno utvrđenih doprinosa ublažavanju klimatskih promjena. Evropa ima posebnu ulogu u ovoj međunarodnoj obavezi, budući jer je postavila cilj da postane klimatski neutralan kontinent u drugoj polovini ovog vijeka", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније