Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

04. 11. 2023. 15:12 >> 15:12

ZAGRIJAVANjE ZEMLjE

Cikloni i nepogode biće sve češći

U narednom periodu sve češće će se dešavati vremenske nepogode i cikloni, poručuje Ivana Vojinović, direktorica Centra za klimatske promjene na UDG-u. Razlog tome je, kako ističe, zagrijavanje Zemlje, odnosno povećanje globalne temperature.

"Svi modeli upućuju na to da će dolaziti do zagrijavanja planete, odnosno do povećanja prosječne globalne temperature, a to pogoduje povećanju količine vlage i vodene pare u vazduhu. To znači da se stvaraju olujni oblaci iz kojih se izlučuju ogromne količine pljuskova i jake kiše, čemu smo svjedočili tokom jučerašnjeg dana", kazala je Vojinović za Jutarnji program TVCG. 

Te izmjenjene klimatske matrice, kako pojašnjava, dovode do rjeđe pojave kiše, ali kad do njih dođe, one su jako intenzivne.

"Stvaraju se olujni oblaci jakon intenziteta praćeni olujnim vjetrom koji stvaraju sve ove nepogode", dodaje Vojinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније