Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Klix ]

18. 01. 2024. 07:38 >> 07:38

TUNIS

Sedam dana bez vijesti o brodu koji je nestao sa 37 migranata

Brod za koji se tvrdi da je prevozio oko 37 migranata i tražitelja azila nestao je 11. januara kod obale Sfaksa u Tunisu.

Rođaci su opisali da su primili posljednje telefonske pozive oko 14:30 11. januara, dok je brod isplovio na more. Iste noći oko 22 sata izgubljen je svaki kontakt sa brodom i njegovim putnicima.

Osim tri ili četiri osobe iz drugih djelova Tunisa, svi putnici broda navodno su iz malog sela El Hencha u pokrajini Sfax. Oni su u dobi od 13 do 35 godina.

Frustrirane nedostatkom vijesti od nestanka čamca, porodice nestalih migranata juče su postavile blokade na cestama i zapalile gume oko sela, a povukle su se tek kada su vladine vlasti uvjerile javnost da će se potraga nastaviti.

Među nestalima je i 25-godišnji brat Mohammeda Jlaiela Ali.

"Nismo čuli ništa o njemu. Ništa! To je mučno. Očajni smo za vjestima o njima. Svi su nam bili komšije i prijatelji. Moja mama je u užasnom stanju", rekao je Mohammed telefonom za Aldžaziru.

Nacionalna garda Tunisa objavila je u utorak saopštenje u kojem se navodi da su "sve terenske jedinice", uključujući pomorska plovila i helikoptere, mobilizirane da pronađu 37 putnika.

Izvještava se da su u potragu bile uključene i malteške i italijanske jedinice.

U utorak je italijanska novinska agencija Agenzia Nova naznačila da su tekući napori u potrazi usmjereni na obalu između Sfaksa i obalnog grada Mahdije, nekih 129 km sjeverno.

Ipak, u Tunisu, političari i članovi porodica nestalih putnika izrazili su zabrinutost zbog toga koliko je vremena potrebno da se dobiju konkretne vijesti.

"Zamislite da šest dana ne znate ništa o bratu. Slali su avione, čamce, razne stvari da ih traže, ali im nema ni traga", rekao je Jlaiel.

"Tunižani, Italijani, Libijci… Svi traže, a ne mogu ništa pronaći. To je tako čudno", dodao je.

Majdi Karbai, član parlamenta odgovoran za Tunižane u inostranstvu, rekao je da su nestali migranti i tražitelji azila "posljednje žrtve evropske migracijske politike".

Kritikovao je napore Evropske unije da kontroliše neregularnu migraciju duž svoje južne granice kao ugrožavanje života.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније