Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ RSE ]

13. 01. 2024. 15:16 >> 15:16

TURSKO MINISTARSTVO ODBRANE SAOPŠTILO

Turska izvela vazdušne napade na kurdske militante u Iraku i Siriji

Turska je danas izvela vazdušne napade na kurdske militante u susjednom Iraku i Siriji, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane. Operacija je organizovana dan nakon što je u napadu na tursku vojnu bazu u Iraku poginulo devet turskih vojnika.

Turska često pokreće napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje vjeruje da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), zabranjenom kurdskom separatističkom grupom koja je vodila pobunu protiv Turske od 1980-ih.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su avioni gađali mete u Metini, Hakurku, Gari i Kandilu na sjeveru Iraka, ali nije preciziralo oblasti u Siriji. U njemu se navodi da su borbeni avioni uništili pećine, bunkere, skloništa i naftna postrojenja "kako bi eliminisali terorističke napade na naš narod i bezbjednosne snage... i da bi osigurali našu graničnu bezbjednost".

U saopštenju se dodaje da su "mnogi" militanti "neutralisani" u napadima.

U petak uveče, napadači su pokušali da se infiltriraju u vojnu bazu u poluautonomnoj kurdskoj oblasti na sjeveru Iraka, ubivši pet vojnika. Još četiri su preminula kasnije od kritičnih povreda.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ubijeno i 15 militanata.

Iz PKK, vlade u Bagdadu ili administracije kurdskog regiona nije bilo komentara.

Turska je pokrenula operaciju Clav-Lock u sjevernom Iraku u aprilu 2022, tokom koje je uspostavila nekoliko baza u provinciji Duhok. Bagdad je više puta protestovao zbog prisustva turskih trupa i pozivao na njihovo povlačenje.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izrazio je saučešće zbog pogibije turskih vojnika na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru.

Borićemo se do kraja protiv terorističke organizacije PKK unutar i van naših granica“, napisao je on.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan trebalo bi da održi bezbjednosni sastanak u Istanbulu kasnije danas, napisao je Fahretin Altun, predsjednikov direktor za komunikacije na mreži X.

U međuvremenu, turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja saopštio je da je policija uhapsila 113 osoba osumnjičenih za veze sa PKK poslije racija u 32 turske provincije.

On je dodao da su četiri osobe uhapšene nakon što je policija identifikovala 60 naloga na društvenim mrežama koji su "hvalili separatističku terorističku organizaciju u provokativne svrhe" ili su širili pogrešne informacije.

Prije tri nedjelje, militanti povezani sa PKK pokušali su da provale u tursku bazu u sjevernom Iraku, prema turskim zvaničnicima, pri čemu je šest vojnika poginulo. Sljedećeg dana u sukobima je poginulo još šest turskih vojnika.

Turska je uzvratila pokretanjem napada na lokacije za koje su zvaničnici rekli da su povezani sa PKK u Iraku i Siriji. Ministar odbrane Jasar Guler rekao je tada da je desetine kurdskih militanata ubijeno u vazdušnim i kopnenim napadima.

Nije odmah bilo jasno da li su u napad u petak uveče i onom tri nedjelje ranije na meti bile iste baze. Novinski sajt Rudav, sa sjedištem u Erbilu u sjevernom Iraku, izvijestio je da se baza napadnuta u petak nalazi na planini Zap u okrugu Amedi, koji se nalazi 17 kilometara (10 milja) od turske granice.

U međuvremenu, turska državna novinska agencija Anadolija saopštila je da je visoki militant PKK "neutralizovan" u Iraku. Faik Ajdin je bio meta u operaciji koju je vodila turska obavještajna agencija, ili MIT, oko 160 kilometara (100 milja) unutar tursko-iračke granice, izvijestila je Anadolija.

PKK, koja održava baze u sjevernom Iraku, zapadni saveznici Turske, uključujući Sjedinjene Države, smatraju terorističkom organizacijom. Desetine hiljada ljudi poginulo je od početka sukoba 1984. godine.

Turska i SAD se, međutim, ne slažu oko statusa grupa sirijskih Kurda, koje su bile savezničke s Vašingtonom u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније