Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

24. 11. 2023. 15:03 >> 15:03

OPERACIJA "VRATA RAJA"

Izraelska vojska završila pripreme za doček oslobođenih talaca

Izraelske odbrambene snage (IDF) završile su pripreme za doček prve grupe od 13 talaca koji će biti pušteni danas u 16.00 sati iz Pojasa Gaze u okviru operacije nazvane "Vrata raja".

Oslobođeni taoci će iz Gaze preko Egipta stići u izraelsku vazduhoplovnu bazu Hacerim na jugu Izraela u pratnji vojnika, gdje će biti podvrgnuti kratkoj provjeri fizičkog i mentalnog stanja.

Vojska je angažovala psihologe i eksperte za mentalno zdravlje koji će dočekati taoce, među kojima se očekuje da će biti mnogo djece.

Eksperti će im objasniti šta se desilo 7. oktobra u naseljima u kojima su živjeli kada budu smatrali da je pravi trenutak, prenose izraelski mediji.

Izraelska vojska je donijela telefone za taoce kako bi mogli da razgovaraju sa svojim rođacima odmah po dolasku.

Očekuje se da u bazi ostanu do dva sata prije nego što budu prevezani u bolnice helikopterom ili autobusom. Tamo ih čekaju članovi porodica.

Na isti način dočekaće se preostali taoci čije je oslobađanje iz zatočeništva Hamasa planirano.

Oko 50 talaca, djece, njihovih majki i drugih žena, oslobodiće se u roku od četiri dana koliko traje primirje u ratu Izraela i Hamasa.

U zamjenu za taoce oslobodiće se palestinski zatvorenici, takođe žene i maloljetnici, ukupno 150 njih za četiri dana, a danas 24 žene i 15 muškaraca maloljetnika.

U napadima na jug Izraela palestinski ekstremisti su odveli oko 240 talaca u Gazu.

Razmjena talaca za zatvorenike je prvi predah u ratu koji je trajao 48 dana.

Na izraelskoj strani ubijeno je više od 1.200 ljudi, većinom civila, a najviše žrtava je bilo prvog dana 7. oktobra.

U izraelskom bombardovanju i kasnijoj kopnenoj ofanzivi poginulo je gotovo 15.000 Paletinaca među njima oko 6.000 djece, po podacima vlade Hamasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније