Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J./A.J.

29. 04. 2024. 21:59 >> 22:28
2
Čitaj mi:

akademija na univerzitetu

Institucija bez čijeg je postojanja nezamisliv razvoj savremene Crne Gore

Povodom važnog jubileja - 50 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore (UCG) večeras je održana svečana akademija.

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović u svom uvodnom izlaganju čestitao je rođendan Univerziteta Crne Gore.

"Iz Riječi prosvećenog, nebom nadahnutog vladara Đurađa Crnojevića, nastala je Knjiga, Oktoih prvoglasnik, svega četrdesetak godina nakon što je Gutenberg otkrio Evropi i svijetu novu galaksiju. To renesansno i plemenito zrno posijano na Obodu prije ravno 530 godina, ta čudesna, veličanstvena dvobojna ljepotica odredila je cjelokupni put naše pismenosti i kulture. Klijala je ta Knjiga u svijesti naroda, u predanju, u narodnoj pjesmi, Poslanicama Svetog Petra, Njegoševom Gorskom vijencu, okamenjenoj epici Petra Lubarde, Primjerima čojstva i junaštva Marka Miljanova, lirskim skulpturama Rista Stijovića… I izrasla poslije mnogo vjekova u Hram znanja i ljepote čiji jubilej obilježavamo", kazao je Božović. 

Kako je naveo, Crna Gora je bila poprište mnogih bitaka. One najteže i najslavnije, bitke koje su gradile narodni duh, karakter i sistem vrijednosti, bile su, kaže Božović, žrtvenik vulkanske želje za Slobodom.

"U tom istom zamahu, ali u ruhu i duhu vremena poleta i nade, ravno 480 godina nakon prve štampane knjige na slovenskom jugu, nastao je i Univerzitet Crne Gore. Bilo je potrebno da se ratnička, goropadna, često neprepričiva istorijska odiseja Crne Gore, preseli na ravan nove, drugačije civilizacijske borbe. Da se sagradi Dom - zajednica studenata i profesora, gdje će se život društva iz godine u godinu prožimati logosom i ukrašavati ljepotom. Vjerovatno je to najsažetiji iskaz misije Univerziteta Crne Gore", naveo je on. 

Poručio je da snažno osjećamo impulse poleta onih koji su utemeljili Univerzitet prije pola vijeka, te da see rijetko kad u prošlosti Crne Gore, usudom istorijskih neprilika, moglo razmišljati strateški, decenijama unaprijed.

"Na sreću, te 1974, vrijeme i ljudi su postigli potreban i plodonosan sklad iz kog je rođen Univerzitet. U izuzetnoj, prometejskog viziji, znali su utemeljivači da će Univerzitet Crne Gore biti ta vatra oko koje će se okupljati najvrijedniji koje ova zemlja ima. I nema sumnje, nadali su se da će se njegovi dragocjeni plodovi vratiti opet ovoj zemlji i njenim ljudima. Od te 1974, Univerzitet je polje izazovne borbe za Crnu Goru znanja. I danas, u njegovim amfitetatrima, laboratorijama, bibliotekama, vode se iscrpljujuće bitke za Slobodu. Za zemlju Slobode u kojoj će vladati sile pismenosti, nauke i umjetnosti. Za Univerzitet koji će cijelom društvu, odnosno svakom njegovom čovjeku darovati Zrno nove vrijednosti", istakao je Božović. 

Naveo je da je ovaj datum prije svega "prozrak budućnosti, zapisan u amblematičnom i simbolički slojevitom sloganu FuturUM."

Prethodnih 50 godina je bio zalet za Futur, podsjeća Božović, u kom, kaže, UM caruje.

Zato je, poručuje, ovo praznik naše budućnosti posvećen prije svega studentima Univerziteta Crne Gore.

"Stasali smo, osnažili se za ovih 50 godina, koračamo sigurnije univerzumom ideja i znanja. Naša stvarna veličina daleko nadmašuje statistike kojima se suvo parno opisujemo. Na izvoru smo britkih ideja ali i tradicije koju moramo brižljivo njegovati. Posebno u vremenu koje briše "neravnine" duha, a svijet uteže i uniformiše u neku matriksovsku konfekciju. Stoga, naši dragi studenti, hrabro i odvažno, držite pogled visoko, neka se vaš glas čisto izdvoji iz zaglušujućeg huka sve pliće svakodnevice. Budite odgovorni prema darovima koje imate. Da ih ne protraćimo i ne dopustimo da budemo radna snaga za ostvarenje tuđih snova. Samo tako se gradi pečat snažne kulture kojom su se i neki mali narodi vinuli visoko na ljestvici opštecovječanskih dostignuća. Naučnih i svih ostalih. To što smo mala društvena zajednica, nikako ne znači da ne treba da se borimo da bismo bili najbolji kad god i gdje god da se takmičimo. Možda je nama teže, ali su zato plodovi uspjeha slađi i dugotrajniji", zaključio je on. 

Prema njegovim riječima, kroz priče, sjećanja i materijalna svjedočanstva, datih u Knjizi, tek publikovanoj monografiji o univerzitetu, predstavljen je pregled istorijskog toka u kom je nastala i razvijala se institucija bez čijeg je postojanja nezamisliv razvoj savremene Crne Gore.

"U tom duhu, a duboko vjerujući u plodove i ovog večerašnjeg okupljanja, neka ovaj Univerzitet i Knjiga o njemu, budu i dalje najsigurniji i najljepši most do obala znanja i uspjeha budućih generacija", zaključio je on. 

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je rekao da ovo nije poseban dan samo za Univerzitet, već i za cijelo crnogorsko društvo.

Istakao je da je Univerzitet svoju podršku razvoju našeg sjevernog regiona dao upravo kroz otvaranje odsjeka različitih fakulteta.

“Kao vodeća ustanova visokog obrazovanja u našoj zemlji, Univerzitet je svoj rad, prakse i kurikulume usaglašavao sa eminentnim obrazovnim ustanovama širom svijeta. Tako je od 2004. godine nastava ogranizovana u skladu sa principima Bolonjske deklaracije,a zahvaljujući članstvu u mnogobrojnim međunarodnim organizacijama, studenti imaju mogućnost za razmjenu znanja i vještina na internacionalnom nivou. Ništa manje značajan nije ni naučnoistraživački rad”, kazao je Milatović.

Zahvaljujući predanom istraživačkom radu na fakultetima, ali i u tri instituta - Istorijskom, Institutu za biologiju mora i Institutu za napredne studije, Univerzitet sa pravom nosi epitet vodeće naučnoistraživačke institucije u zemlji.

“Zahvaljujući vašim naporima i radu, Crna Gora dobija prvi naučno tehnološki park, mjesto na kom će nauka i privreda, na krilima inovacija, stvarati novu paradigmu našeg ekonomskog razvoja. Čini mi posebno zadovoljstvo što sam, kao ministar ekonomskog razvoja, bio u prilici da dam doprinos realizaciji ove ideje”, kazao je Milatović.

Istakao je da su studenti jedan od najvažnijih razloga postojanja i srce svakog Univerziteta.

“Udruženi u brojne organizacije, od kojih je najvažnija Studentski parlament Univerziteta, predano rade na tome da se njihov glas čuje i prava poštuju. Kroz borbu za poboljšanje uslova studentskog života, studentski aktivizam i uključivanje u društvene procese oblikovali su put razvoja Univerziteta. Nerijetko su podsticali sve nas da ih na tom putu podržimo jer su mladi srž našeg društva, a obezbjeđivanje njihove bolje budućnosti je naša obaveza.   

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније