Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

20. 02. 2024. 18:02 >> 18:02
Čitaj mi:

treći put

SAD uložile veto na rezoluciju SB UN o momentalnom prekidu vatre u Gazi

SAD su uložile veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u kome se traži da se odmah proglasi prekid vatre u Gazi.

To je treći put da SAD ulažu veto u tom tijelu, od početka rata zmeđu Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Predlog rezolucije, u kome se traži da se odmah uvede humanitarni prekid vatre koji treba da poštuju sve strane, dobio je 13 glasova, dok je jedan bio protiv a jedan uzdržan – Velika Britanija.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je juče da je predložena rezolucija, o kojoj se danas glasalo, kontradiktorna politici Bijele kuće za oslobađanje talaca, prenijeli su danas izraelski mediji.

Nacrt rezolucije predložen je prije više od dvije nedjelje, a ona je rekla da bi mogao da ugrozi „osjetljive pregovore“ čiji je cilj posredovanje oko pauze u ratu.

U toku su pregovori između SAD, Egipta, Izraela i Katara o uspostavljanju pauze u ratu i oslobađanju talaca zatočenih u Gazi, prenijeli su izraelski mediji.

Glasalo se u vrijeme kada Izrael planira da pokrene ofanzivu na Rafu, grad na jugu Pojasa Gaze, gdje se više od milion Palestinca sklonilo od sukoba sa drugih područja.

To izaziva međunarodnu zabrinutost jer se smatra da bi takav potez mogao naglo pogoršati humanitarnu krizu na palestinskoj teritoriji.

Vašington je već dva puta stavio veto na rezolucije protiv Izrala od početka rata 7. oktobra.

SAD su se dva puta uzdržale i dozvolile da Savjet usvoji rezolucije u kojima se zahtijevalo da se poveća humanitarna pomoć u Gazi i pozove na produžavanje humanitarne pauze u borbama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније