Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ n1 ]

31. 08. 2023. 14:50 >> 14:54

POGINULA 1997.

Grob princeze Dajane nije dostupan svima

Na današnji dan 1997. godine u Parizu poginula je princeza Dajana.

Njena smrt bila je šok za cio svijet jer je princeza u to doba bila najslavnija i najfotografisanija žena na svijetu. Te kobne noći Dajana je sa svojim partnerom Dodijem al-Fajedom, vozačem i telohraniteljem iz hotela Ric u Parizu automobilom krenula u Dodijev stan na Champs-Élyséesu, a samo nekoliko stotina metara prije odredišta, u tunelu Pont de l’Alma, vozač je izgubio kontrolu nad automobilom, piše Index.

Princeza je proglašena mrtvom u ranim jutarnjim satima, a informacije je uskoro potvrdila britanska vlada pa je vijest o tragičnoj pogibiji u to rano nedjeljno jutro obišla čitav svijet.

Tijelo princeze prebačeno je u Veliku Britaniju, a po kovčeg s njenim tijelom otišao je njen bivši suprug, princ Čarls.

Iako u trenutku smrti nije bila članica kraljevske porodice, kraljevska porodica preuzela je organizaciju sahrane. Na ispraćaj princeze Dajane u Londonu došlo je više od tri miliona ljudi, a procjenjuje se da su dvije milijarde ljudi opraštanje gledali na televiziji.

Princezin brat donio odluku o mjestu pogreba

Iako je ceremonija bila javna, obred pogreba princeze bio je rezervisan samo za najuže članove njene porodice. U strahu od velikog interesa za Dajanino grobno mjesto, njen brat Čarls Spenser odlučio je da će sahraniti sestru na svom imanju Althorp, odnosno na ostrvu na jezeru imanja. Princeza Dajana je upravo na tom imanju i odrasla, a njen brat ga je naslijedio nakon što je postao grof.

Nakon što je služena misa u Vestminsterskoj opatiji, automobil s princezinim kovčegom prošao je ulicama Londona, a zatim se Dajanina porodica uputila na imanje Althorp u engleskoj grofoviji Northamptonshire.

Najuža porodica princeze potom je prisustvovala samoj sahrani.

Grob na ostrvu koji ne može svako da posjeti

Ako u Guglu ukucate „grob princeze Dajane“, vidjećete fotografiju ogromnog mermernog spomenika na kojem stoje njeno ime i godine rođenja i smrti kao i jedna klupa. Veliki spomenik sestri je podigao Čarls Spenser, ali spomenik se ne nalazi na njenom grobu.

Grob princeze Dajane je na ostrvu na jezeru imanja, a do ostrva je nemoguće doći bez dozvole Čarlsa Spensera.
Stoga grob princeze Dajane, uprkos ogromnom interesovanju javnosti, niko osim njene porodice nikada nije uživo ni vidio ni posjetio. Čarls Spenser nedavno je objavio fotografiju ostrva na kojemu se vidi cvijeće i drveće koje raste oko groba princeze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније