Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

11. 04. 2023. 13:08 >> 13:08

MORAVJECKI ZA JAČANjE SARADNjE

Poljska protiv strateške autonomije EU od SAD

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjasnio se danas protiv ideje da Evropska unija razvija stratešku autonomiju od SAD već se založio da upravo suprotno gradi još jače strateško partnerstvo i upozorio da neki zapadni lideri i dalje sanjaju o rizičnoj saradnji sa svima, pa i sa Rusijom i nekim silama na Dalekom istoku.

"Mi upozoravamo na to. Sa svakim želimo da živimo u miru, jasna stvar. Ali, umjesto da razvijamo stratešku autonomiju od SAD predlažem da gradimo strateško partnerstvo sa SAD. Kada za manje od dvije godine Poljska bude predsjedavajući EU transatlantsko partnerstvo, savez EU sa SAD, postavićemo kao najvažniju tačku tog predsjedavanja", kazao je danas Moravjecki pred odlazak u posjetu Vašingtonu.

Poljski premijer naglasio je da je strateško savezništvo sa SAD za Poljsku "apsolutni temelj njene bezbjednosti".

"Tokom posjete SAD imam namjeru da potvrdim i dogovorim ugovore o oružju koji su osnov naše bezbjednosti u budućnosti. Cilj posjete je i jačanje poljsko-američkih privrednih veza. Amerikanci su ovdje investirali 25 milijardi dolara, stotine hiljada radnih mjesta i želim da stvaramo dalje desetine hiljada radnih mjesta preko razvijanja naše saradnje u oblasti nuklearne energetike", kazao je Moravjecki.

Na dnevnom redu razgovora sa potpredsjednicom SAD Kamalom Haris jedna od glavnih tačaka je pomoć Ukrajini.

"Zamislimo nesretni scenario da Ukrajina bude poražena. Bože sačuvaj, ali ako bi se nešto takvo desilo sigurno bi bio jako pogođen privredni razvoj Poljske, imali bi sljedeći talas migracije, mnogo manje zapadnih investitora. Zato je u našem interesu da jačamo savez sa SAD i Zapadnom Evropom da pomažemo Ukrajini. To je jedan od ciljeva moje posjete SAD, da tražim pomoć za Ukrajinu zato da Poljska bude bezbjedna", rekao je Moravjecki.

O potrebi "strateške autonomije" od SAD govorio je predsjednik Francuske Emanuel Makron nakon posjete Kini ovih dana kada je rekao povodom tenzija oko Tajvana da Evropi prijeti veliki rizik da će biti uvučena u krize koje nijesu njene što bi joj onemogućilo da razvija svoju stratešku autonomiju.

Poljski premijer posjetu SAD završava u četvrtak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније