Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

P.R. [ Beta ]

25. 04. 2024. 15:40 >> 15:40
Čitaj mi:

POLJSKI MINISTAR ODBRANE

"Mobilizacija Ukrajinaca u izbjeglištvu je zadatak Ukrajine"

Mobilizacija ukrajinskih muškaraca koji su potražili utočište od rata van domovine jeste zadatak ukrajinske države, saopštio je poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš.

"Naravno, znam šta izaziva pitanja, a povremeno frustraciju u poljskoj javnosti, među Poljacima, kada vide mlade Ukrajince, mlade muškarce u starosti za vojnu obavezu u tržnim centrima, hotelima, kada je hitna potreba, a potreba jeste hitna, da se ukrajinskoj armiji prijave novi regruti da mogu da ih pošalju da brane Ukrajinu", kazao je u Varšavi Košnjak-Kamiš.

Poljski ministar odbrane rekao je da je o tome više puta razgovarao sa predstavnicima ukrajinskih vlasti.

"Poljska je spremna da pomogne, ali proces regrutacije to je proces koji vode ukrajinske vlasti", kazao je poljski ministar.

Među oko 900.000 ukrajinskih izbjeglica u Poljskoj veliko negodovanje je izazvala odluka zvaničnog Kijeva da ubuduće muškarcima koji podliježu vojnoj obavezu lične isprave izdaje samo u zemlji, a ne više u konzulatima u inostranstvu.

"Naravno da je to zamka koju je postavila vlada. U pitanju je Zakon o mobilizaciji koji stupa na snagu u maju. Naši političari računaju na to da će lica bez važećih dokumenata morati da se vrate u domovinu ili da će ih deportovati. Muškarci znaju da ako se vrate u Ukrajinu po dokumente neće ih pustiti natrag", kazala je poljskom portalu Virtualna Polska Ukrajinka koja pomaže izbjeglicama u kontaktu sa poljskim vlastima.

Poljske vlasti, međutim, ne deportuju izbjeglice koje nemaju važeća dokumenta jer oni podležu posebnoj zaštiti, u režimu su privremenog utočišta kada imaju automatski pristup na tržište rada, u obrazovni i zdravstveni sistem i dobijaju poljski matični broj i privremeni azil.

"Čak i lica bez važećih isprava koriste privremeno utočište. Boravak svih državljana Ukrajine koji su otišli iz zemlje bežeći od rata priznaje se kao legalan do 30. juna 2024. Taj rok se produžava u vezi sa ratnim dejstvima na teritoriji Ukrajine", saopštili su poljskom portalu Biro za pitanja stranaca i poljska Granična straža da je strah izbjeglica da će biti deportovani preuranjen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније