Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б.

20. 10. 2022. 14:42 >> 14:42

ZA SEBASTIJANA KURCA ZATVOR SVE IZVJESNIJI

Saradnik bivšeg kancelara Austrije svjedoči protiv njega

Jedna od najznačajnijih osoba u aferi, zbog koje je bivši kancelar Austrije Sebastijan Kurc prošle godine podnio ostavku, pristala je da svjedoči protiv njega. To se smatra dramatičnim zaokretom u velikoj istrazi korupcije u austrijskoj politici.

Pred sudom je svjedočio bivši visoki zvaničnik Ministarstva finansija Tomas Šmid kojem je Kurc bio nadređen. Šmid tvrdi da su bivši kancelar i njegova Narodna stranka (OVP) bili umiješani u zloupotrebu budžetskog novca. Tim novcem su navodno kupovali anketiranja javnog mnijenja kako bi se Kurc predstavio u pozitivnom kontekstu.

Navodne malverzacije počele su 2016. godine kada je Kurc bio ministar vanjskih poslova i kada je nastojao da postane kancelar. Predsjednik vlade je postao 2017. kada je imao 31 godinu.

"Iz Ministarstva finansija podržavao sam Kurca tako što sam koristio resurse ministarstva za promociju stranke pod vodstvom Sebastiana Kurca", izjavio je Šmid koji je u to vrijeme bio najviše pozicionirani službenik spomenutog ministarstva.

Kurc negira optužbe, te je juče, 19. oktobra, izjavio da Šmid govori neistinu kako bi sebe spasio.

"Radujem se dokazivanju da su optužbe lažne", poručio je Kurc koji sada radi za milijardera Petera Tiela.

Detalji o navodnoj zloupotrebi budžetskog novca objavljeni su prošle godine, a nakon čega je Kurc podnio ostavku. Pravnici smatraju da je izgledno da će i bivši kancelar biti procesuiran, te su procijenili da će biti kažnjen zatvorom. U međuvremenu se protiv njega vodi odvojena istraga zbog navoda da je 2020. pred parlamentom lažno svjedočio o svojoj ulozi u imenovanju Šmida za čelnika kompanije koja upravlja vlasničkim udjelom Austrije u bivšim državnim preduzećima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније