Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

18. 02. 2023. 19:53 >> 19:48

NOVI POSAO ZA BIVŠEG KANCELARA

Kurc savjetuje kazahstansku grupaciju o projektima u Crnoj Gori

Nakon što se povukao iz politike 2021. godine, bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc pokrenuo je niz poduhvata u privatnom sektoru. Trenutno pomaže kazahstanskom rudarskom konglomeratu ERG (bivši ENRC) da razvije svoje komercijalne aktivnosti u Evropi, objavio je pariski "intelligenceonline.com". Kurc je prošle godine o ulaganjima u Crnoj Gori razgovarao, između ostalih, i sa ministrom za kapitalne investicije Ervinom Ibrahimovićem o projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije i rudarstva.

Kako navodi pariski "intelligenceonline.com", kazahstanski rudarski konglomerat ERG posebno je zainteresovan za ulaganja na Balkanu. 

"Za razvoj svojih aktivnosti u Evropi, a posebno na Balkanu, kazahstanska rudarska grupacija ERG (ranije ENRC) može sada može računati na usluge bivšeg austrijskog kancelara", piše u tekstu.

Pomenuto je i ime pokojnog Alijana Ibragimova, preduzetnika, uz napomenu da je rudarska grupacija još ranije počela da razvija planove za ulaganja u Crnoj Gori.

Iz Vlade su saopštili da su Ibrahimović i državni sekretar MKI Admir Šahmanović razgovarali su 16. decembra sa predstavnicima Eurasian Resources grupacije (ERG). Teme sastanka održanog u onlajn formatu su bile potencijalni razvojni projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije i rudarstva.

Navodi se da su Sebastian Kurc i Džonatan Koredro ispred grupacije ERG iskazali interesovanje za investiciona ulaganja u oblast energetike, dominatno u oblast rudarstva i obnovljivih izvora energije, budući da je Crna Gora bogata ovim resursima, kao i da je oblast OIE još u razvoju. Predstavili su grupaciju ERG i razne oblasti društvenog djelovanja u kojima su aktivni.

Sagovornici su razmijenli dodatne informacije o projektima koji su trenutno aktuelni, ali i o budućim projektima koje je potrebno razvijati i planirati. Takođe je dogovoren nastavak komunikacije u narednom periodu kako bi se moglo razmišljati i mogućim konkretnim koracima saradnje, naveli su iz Vlade tada.

Kurc je krajem 2021. godine obavijestio javnost da se povlači sa svih političkih funkcija i najavio da otvara novo poglavlje. Bio je lider Narodne partije Austrije (OVP), a iz politike se povukao sa 34 godine života. Bio je jedan od najmlađih evropskih lidera. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније