Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ N1 ]

23. 02. 2024. 19:43 >> 19:53

BIVŠI AUSTRIJSKI KANCELAR

Sebastijan Kurc osuđen zbog lažnog svjedočenja

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc osuđen je zbog davanja lažne izjave na parlamentarnoj istrazi oko navodne korupcije u svojoj prvoj vladi, prenosi AP.

Kako navodi AP, izrečena mu je uslovna kazna od osam mjeseci.

Presuda je donesena nakon četvoromjesečnog suđenja. To je prvi put u više od 30 godina da je suđeno bivšem kancelaru.

Slučaj se bazirao na njegovom svjedočenju u istrazi koja se fokusirala na koaliciju koju je vodio od 2017. do njenog kraha 2019. godine. Tužioci su optužili 37-godišnjaka da je dao lažne dokaze u junu 2020. godine u vezi sa svojom ulogom u osnivanju holding kompanije OeAG, koja upravlja ulogom države u nekim kompanijama i postavljanjem svog bliskog saradnika Tomasa Šmida u njeno rukovodstvo.

Sudija Majkl Radastiks proglasio ga je krivim za davanje lažne izjave oko postavljanja nadzornog odbora kompanije, ali ne i oko Šmida.

Sebastijan Kurc, nekada zvijezda u usponu među konzervativcima u Evropi, podnio je ostavku 2021. godine, nakon otvaranja odvojene istrage o korupciji i napustio politiku. Međutim, njegova stranka i dalje vodi vladu pod trenutnim kancelarom Karlom Nehamerom. Trenutno zaostaju u anketama uoči izbora očekivanih u septembru.

Kurc je došao na vlast sa anti-imigracijskom platformom i imao je samo 31 godinu kad je postao lider Narodne stranke, a zatim kancelar 2017. godine.

Svoju prvu vladu je prekinuo nakon što se pojavio video koji pokazuje vicekancelara i tadašnjeg lidera Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahea kako nudi uluge navodnom ruskom investitoru.

Nekoliko mjeseci kasnije, Kurc se vratio na vlast u novoj koaliciji sa Zelenima na početku 2020. godine, ali je podnio ostavku u oktobru 2021.

Zeleni su tražili njegovu zamjenu nakon što su tužioci objavili da je meta druge istrage o sumnji na podmićivanje i povredu povjerenja. Kurc je negirao i optužbe u tom slučaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније