Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug,I.Š. ]

14. 02. 2018. 13:23 >> 13:22
4

PREKINUO POLEMIKU

Kurc: Austrija priznala Kosovo i to je to

Ni danas se u Austriji ne stišava bura zbog izjave vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea da je Kosovo dio Srbije. Polemiku prekida Kurc: Austrija priznala Kosovo i to se neće promijeniti



 

  

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je, pred današnju sjednicu vlade, rekao da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da dâ doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištne.

Na pitanje da li je Štraheovo opredjeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umjesto Kurca odgovorio je sam Štrahe, koji je negirao tu tvrdnju i naglasio da ima razumijevanje za obje strane, ali je istovremeno konstatovao da se, kada govori o realnom stanju, uvijek suočava sa optužbama da je jednostran.

"Srpsko viđenje je drugačije od onog Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo" podsjetio je on i dodao da problem nažalost nije održivo rješen.

Kurc je takođe ocijenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanijela bilo kakvu štetu, te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

„Austrija je prije dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se ni u budućnosti neće promijeniti“, zaključio je Kurc. S druge strane, opoziciona stranka Neos zatražila je danas sjednicu spoljnopolitičkog savjeta zbog “višestrukih spoljnopolitičkih ispada” vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea.

Takozvani "Savjet austrijske integracione i spoljne politike" važi za ekvivalent nacionalnog savjeta bezbjednosti i nalazi se pri Ministarstvu spoljnih poslova, a njegovi članovi su šefica diplomatije, predstavnici kancelara, vicekancelara, Ministarstva odbrane, kao i predstavnici parlamentarnih partija, Konferencije predsjednika pokrajina.

Ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel treba da izađe pred poslanike i objasni koje su smjernice austrijske spoljne politike i ko sve od članova vlade može da vodi spoljnu politiku, navodi se u zahtjevu Neosa.

I bivši austrijski kancelar, lider Socijaldemokratske partije Kristijan Kern, osudio je izjave Štrahea vezane za Kosovo ističući da on „doliva ulje na vatru“.

„Tada kada smo prizali Kosovo imali smo konflikte na ulicama Austrije među mladima sa Kosova i iz Srbije“, objasnio je Kern. Takođe i po pitanju RS je, kako dodaje, Štrahe već djelovao mimo evropskog konsenzusa.

„To je pravi bezbjednosni rizik po Austriju“, upozorava Kern podsjećajući da je više stotina plavih šlemova iz Austrije stacionirano na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, koji bi bili prvi koji bi se suočili sa problemima.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније