Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

31. 01. 2018. 19:18 >> 18:45

STEJT DEPARTMENT

Vođa Hamasa na listi terorista

Sjedinjene Američke Države stavile su danas lidera ekstremističkog palestinskog pokreta Hamas Islamila Hanijeha na crnu listu terorista, saopštio je Stejt department.

Na crnu listu stavljeni su još organizacija Harakat al-Sabiren za koju se navodi da je teroristička grupa koju podržava Iran, kao i teroristička grupa aktivna u Egiptu Liva al-Tavra i HASM.

Državni sekretar Reks Tilerson ocijenio je da Hanijeh i te terorističke grupe "prijete stabilnosti Bliskog istoka, podrivaju mirovni proces" i napadaju američke saveznike Egipat i Izrael, navodi se u saopštenju.

Stejt department navodi da je Hanijeh predsjednik Političkog biroa Hamasa, koji je označen kao terorisitička organizacija 1997.

Hanijeh ima bliske veze s vojnim krilom Hamasa i zalaže se za oružanu borbu, između ostalog i protiv civila, a odgovoran je i za smrt 17 Amerikanaca, dodaje se u saopštenju.

Odluka o stavljanju Hamasa na crnu listu dolazi u vrijeme zategnutih odnosa na Bliskom istoku zbog odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

Hamas i umjereni Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa su jesenas postigli dogovor o koracima za pomirenje, ali razlike nijesu prevaziđene, premda je Hamas pristao da postepeno preda Abasu kontrolu nad Gazom koju je zauzeo 2007.

Stejt department navodi da je Harakat al-Sabiren teroristička grupa osnovana 2014. i da uživa podršku Irana. Aktivna je u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, a predvodi je Hišam Salem, bivši vođa Palestinskog islamskog džihada.

Pripadnici Harakat al-Sabirena su ispaljivali rakete ne Izrael i napadali izraelske vojne patrole, navodi Stejt department.

Liva al-Tavra je teroristička grupa osnovana 2016. i aktivna je u oblastima sjeverno od Kaira, navodi se u saopštenju i dodaje da je ta grupa preuzela odgovornost za napade na visokog oficira egipatske vojske, kao i za bombaški napad na policijski centar.

Za organizaciju HASM se navodi da je osnovana 2015. poslije čega je preuzela odgovornost za više napada.

Stejt department navodi da su neke vođe Liva al-Tavra i HASM-a ranije bili povezivani s egipatskim Muslimanskim bratstvom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније