Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ RTS ]

22. 04. 2024. 07:14 >> 07:33
Čitaj mi:

Sukob Izraela i Hamasa

Netanjahu tvrdi da će zadati nove udarce Hamasu; Šolc upozorava na moguću eskalaciju

Sukob Izraela i Hamasa – 199. dan. Kako bi povećao pritisak da oslobodi izraelske taoce koje Hamas drži u Gazi, premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će Hamasu uskoro zadati bolne udarce. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je u izraelskim napadima od početka sukoba stradalo 34.097 Palestinaca. Njemački kancelar Olaf Šolc upozorio je Netanjahua na rizik od eskalacije sukoba u regionu.

Pronađena je masovna grobnica u kompleksu Naser u Kan Junisu iz koje je zasad izvučeno 50 tijela, saopštile su palestinske hitne službe u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, takođe, prijavilo je da se broj ubijenih Palestinaca u izraleskim napadima od početka sukoba povećao na 34.097, a broj povrijeđenih na 76.980.

Vođa političkog biroa Hamasa Ismail Hanije, istovremeno, pozvao je bliskoistočne i evropske zemlje da zaustave mogući izraelski napad na grad Rafa na jugu Gaze, upozorivši da bi mogao da dovede do masakra nad palestinskim stanovništvom.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, u međuvremenu, pozvao je iranske oružane snage da "uče neprijateljske taktike", istakavši da je Iran pokazao svoju moć tokom napada na Izrael.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je, pak, da će Hamasu uskoro zadati dodatne i bolne udarce kako bi povećao pritisak da oslobodi izraelske taoce koje drži u Gazi.

Nakon medijskih izvještaja da će SAD uvesti sankcije izraelskom bataljonu Necah Jehuda zbog navodnog kršenja prava na Zapadnoj obali, Netanjahu je rekao da će se "svim snagama" boriti protiv tih mera, dok je IDF rekao da zasad nije upoznat sa američkim planovima.

Za to vrijeme, Izrael je podigao je optužnicu protiv sestre vođe militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea, koja je u pritvoru od 1. aprila, zbog "podsticanja i pokazivanja solidarnosti sa terorističkom grupom".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније